Friday Market Find #2 – Selder
Selder tot de 3de
Een selder is groot. Je hebt er al soep van gemaakt, hem als rauwkost snack gegeten en gewokt? Dan nog blijft er veel van over. Bijgevolg dus voor Friday Market Find #2 – Selder ineens twee recepten en wat bewaartips.
- Dinner: Caponata
- Smaakmaker: Selderijzout
- Bewaartips
1. Caponata for dinner
Caponata is een beetje een combinatie tussen ratatouille en chutney waar je gemakkelijk een paar stengels selder in kwijt kan. Heerlijk bij visgerechten of als hapje. En Caponata blijft een week goed in de ijskast.
Caponata
Ingrediënten
- 1 middelgrote aubergine(s) in blokjes van 2 cm
- 4 stengels selder in reepjes van 1 cm
- 1 middelgrote ajuin grof gesneden
- 200 gram gepelde tomaten of passata
- 1,5 EL olijfolie
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 EL kappertjes
- 1 EL rode wijnazijn
- 2 EL basilicum verse
- peper en zout
- 1 TL suiker
Instructies
- Warm één EL olijfolie in een pan en bak de blokjes aubergine gedurende +/- 5 min goudbruin en zacht. Zet de blokjes aubergine opzij.
- Voeg een beetje extra olijfolie toe aan de pan en fruit de ajuin en de knoflook op een zacht vuur tot deze zacht is (5 à 8 minuten).
- Voeg de reepjes selder toe en bak ze mee gedurende 5 minuten.
- Doe de aubergine terug in de pan en voeg eveneens de kappertjes toe.
- Overgiet alle groenten met de tomaten uit blik of passata en voeg de suiker, basilicum en azijn toe.
- Laat de Caponata zo gedurende +/- 10 min op een zacht vuurtje pruttelen.
- Je kan de Caponata onmiddellijk serveren of in de ijskast bewaren.
2. Smaakmaker: Selderijzout
Ik ben zot van selderijzout bij een blokje kaas. Mijn Selder friday market find was dus de uitgelezen kans om me aan de kunst van het zelf maken van selderijzout te wagen. Kunst is misschien wat veel gezegd, want het is super gemakkelijk.
Zelf selderijzout maken doe je dus zo >
Selderijzout
Instructies
- Pluk de blaren van de selder, was ze en dep ze droog met keukenpapier of een propere theedoek.
- Leg de blaadjes selder op een ovenplaat.
- Plaats de ovenplaat in een op 100°C voorverwarmde oven en laat de selderblaren gedurende +/- 20 minuten drogen.
- Haal de blaren, wanneer ze volledig droog zijn, uit de oven en laat ze afkoelen.
- Doe de blaren, samen met het zeezout in een vijzel, en maal alles fijn.
- Bewaar het selderijzout in een proper potje met een schroefdeksel.
3. Bewaartips
Nog altijd selder over?
Bekijk deze tips & tricks om je selder optimaal te bewaren >
No Comments