Marokkaanse visballetjes in tomatensaus
Ingrediënten in bulk = restjes
Als je slechts voor één of twee personen kookt is het niet altijd even gemakkelijk om de juiste hoeveelheden te kopen. Vele ingrediënten zijn in bulk verpakt, waardoor je al gauw veel in één keer moet kopen en met overschot komt te zitten. Daarom dat ikzelf mijn groenten en fruit liefst bij de lokale markt of Turk koop. Dan kan ik een gevarieerd menu voor heel de week kopen en zit ik bovendien niet met overbodige verpakkingen.
Maar met vlees en vis lukt mij dat minder goed. Ik heb niet het geduld (noch de tijd) om een half uur in de rij te gaan staan bij de beenhouwer of visboer en koop dus al gauw zo’n voorverpakt schaaltje van 300 gram in de supermarkt. Gevolg: Ik zit vaak met restjes vis.
Plan B voor restjes vis
Ik heb echter een plan B bedacht. De overschotjes verpak ik strak in vershoudfolie en vries ik vervolgens in. Op die manier kan ik de vis gemakkelijk 2 tot 6 maanden bewaren en voldoende restjes ‘bijeen sparen’ voor deze Marokkaanse visballetjes in tomatensaus.
Klik hier voor tips omtrent het invriezen van vis en de maximale houdbaarheid.
Heb je genoeg stukjes vis in je diepvries vergaard?
Haal alle vis 24 uur op voorhand uit en laat deze in de ijskast volledig ontdooien. Vervolgens kan je aan de slag met onderstaand recept. Ik gebruikte enkel witte vis, maar als er een occasioneel stukje zalm of wat scampi’s tussen verdwalen, kan dat zeker geen kwaad.
Dat is het voordeel van deze Marokkaanse visballetjes. Omdat je alle vis fijnhakt, vermengen de smaken zich en proef je niet dat het verschillende vissoorten dooreen zijn.
Marokkaanse visballetjes in kruidige tomatensaus
Ingrediënten
Voor de visballetjes
- 450 gram witte vis fijngehakt
- 3 EL broodkruim ik gebruikte een geplet pakje parovita krackers
- 1 TL komijnpoeder
- 1 TL korianderzaadjes gemalen
- 1/2 TL sambal
- 1/2 TL zout
- 1/2 citroen(en) de zeste
- 2 EL koriander fijngehakt
- 1 teentje knoflook fijngehakt
Voor de saus
- 1/2 rode paprika(s) in blokjes
- 2 verse tomaten in blokjes
- 1 middelgrote ajuin fijngehakt
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 250 ml tomatensaus
- 100 ml water
- 2 EL koriander fijngehakt
- 1/2 TL zout
- 1 EL honing
Instructies
- Meng alle ingrediënten voor de balletjes in een blender of hak ze door elkaar en zet opzij.
- Warm de olijfolie in een stoofpan en fruit de ajuin, paprika, gemalen korianderbolletjes en knoflook gedurende 5 minuten tot deze zacht is.
- Voeg tomaten, het water en de overige kruiden toe en laat de saus +/- 15 minuten sudderen.
- Rol ondertussen het vis mengsel tot balletjes van +/- 4cm diameter.
- Leg de visballetjes in de saus, zet het deksel op de pan en laat ze gedurende 20 à 25 minuten sudderen.
- Dien op met fijngehakte koriander en bulgur, couscous, rijst of een slaatje.
No Comments