Make the most out of your ingredients
title image

Friday market finds

Friday market finds

Empty the Fridge - Friday market finds

Voor de komende vijf weken serveer ik jullie elke maandag mijn Friday market find.

Vers van de markt op mijn bord.

Elke vrijdag gaat er vlak om de hoek van mijn huis, op de Desguinlei, van 11u30 t.e.m. 16h30 een markt door. Wat mij betreft de tofste markt die er is! Niet dat ik zo’n gigantisch markt-referentiekader heb, maar toch de beste wegens…

Een markt om de hoek

Om 16u op mijn fiets springen en inkopen doen op de markt is de perfecte manier om het weekend in te zetten. Een uurtje rondlopen, een praatje maken, al op voorhand verzinnen wat ik ga maken met al de verse ingrediënten en finaal nog wat sjacheren voor de beste prijs. Zalig! Wil je meer weten over waar en wanneer de markt precies doorgaat? Check dan deze link.

Een markt met geweldig volk

De charme van zo’n markt zijn natuurlijk de marktkramers. Het geroep van hoeveel kilo appelen je krijgt voor X euro, de gesprekken die je meepikt, de mix van mensen die er komt winkelen. Het kan bijna niet gevarieerder.

Enkele van mijn favorieten:

Het Marokkaanse notenkraam, waar ze je volstoppen met allerlei lekkers, zodat je de komende 4 uur niet hoeft te eten.

Jef van het groentekraam, met zijn marcelleke en tattoos, die altijd heel blij is van mij te zien.

De eierboer met zijn knoestige handen, waar je altijd van op aan kunt dat hij begint en eindigt met ‘Dag Madam’.

De appelboer is zijn blauwe ‘stof-frak’, die eigenlijk al eeuwen op pensioen had moeten zijn, en de beste tips weggeeft voor het bewaren van kersen.

De viskramer die je altijd een hele forel met kop en al probeert te verkopen, want “daar zit het meeste smaak in”.

Een markt met altijd een ontdekking in ’t verschiet

Ik vind het zalig om op de markt te shoppen. Je kan zoveel of zo weinig kopen als je wil. Je kan van alles proeven. Je kan lekker ‘old-school’ shoppen met een mand of tas zodat je niet met 10 zakjes thuiskomt. De seizoenen worden er nog net iets meer gevolgd dan in de supermarkt.

En… de voor mij beste reden: je kan altijd iets kopen, wat je in een andere winkel niet direct vindt of anders niet zou meenemen omdat het teveel is. Van een groente die je nog nooit eerder gegeten hebt, wil je gewoon een beetje kopen om te proeven en niet direct een hele kilo. Enkele van mijn ontdekkingen: zeekraal, aardpeer, gele courgettes, verse geitenmelk, rode warmoes,… Ik noem de meer ongewone zaken op, maar soms zijn het ook de gewone dingen zoals een mooie, oranje pompoen of dikke, knapperige kersen.

Wat me brengt tot het einde van dit bericht.

Voor de komende vijf weken serveer ik jullie elke maandag mijn Friday market find! Wat houdt dit in? Mijn ‘score’ van op de markt en wat ik er tijdens de vorige week mee klaarmaakte.

Vers van de markt op mijn bord!

Stay tuned…

Geen commentaren.
Laat een bericht na: