Binnenkort geen chocolade meer
Binnen vijftig jaar misschien geen chocolade meer!
Het kwam deze week uitvoerig in het nieuws: misschien kunnen we binnenkort geen chocolade meer eten. De Amerikaanse krant ‘The Washington Post’ meldde dat we binnen vijftig jaar op een groot chocoladetekort afstevenen. De wereld eet steeds meer chocolade, maar de droogte en een hardnekkige schimmel tasten de cacaobonen aan, waardoor de productie niet aan de vraag kan beantwoorden.
Ik hoor alle ‘chocoholics’ onder jullie – mezelf incluis – al panikeren bij het lezen van dit bericht.
Een rantsoenering van chocolade? Peperdure pralines enkel voor de allerrijksten? Of erger nog, helemaal geen chocolade meer! Geen denken aan. Dus kunnen we alle chocolade die ons nog rest maar best tot de laatste kruimel op gebruiken. Save the chocolate!
Zodus 7 recepten voor restjes chocolade om vanaf nu geen enkel blokje, eitje of Sinterklaas-figuurtje nog verloren te laten gaan.
1. Chocolademelk
Er gaat niks boven een stomende tas met chocolademelk met echte chocolade.
Voor 1 tas:
- Warm 1 tas melk.
- Voeg 1 TL cacaopoeder en je restjes chocolade toe (2 El zouden voldoende moeten zijn, maar dat kies je natuurlijk helemaal zelf).
- Zoet je chocolademelk met 1 TL suiker of honing.
- Voeg optioneel een snuifje zout of cayennepeper toe voor een beetje extra pit.
2. Chocolade fondue
Chocoladefondue was altijd een winner tijdens de verjaardagsfeestjes van mijn jeugd.
- Een fondue pot met gesmolten chocolade.
- Voeg een beetje room toe om een lopende ‘fondue’ te bekomen.
- Stukjes vers fruit zoals banaan, appel, druiven, aardbeien of ananas.
- Of stukjes cake.
- Fondueprikkers.
- En heerlijk kliederen maar!
3. Chocolate chip cookies
Een all-time American classic mag natuurlijk niet ontbreken. Chocolate chip cookies warm uit de oven met een glas warme melk, of – dubbel op – met chocolademelk.
4. Chocolade brownies met chocolade en rode biet
Voor chocolate-lovers met een zwak voor rode biet… De rode biet in de brownies, maakt ze lekker smeuïg!
Brownies met rode biet
Ingrediënten
- 2 tassen bloem ik gebruikte speltbloem
- 2 1/2 EL bakpoeder
- 1/2 TL zout
- 2/3 tas cacaopoeder
- 3/4 tas boter gesmolten
- 1/2 tas suiker
- 1/2 tas honing of bvb. agavesiroop
- 1 tas rode biet gerapst
- 1 TL vanille esscence optioneel
- 1/4 tas chocolade in kleine stukjes (optioneel)
- 14 tas walnoten gehakt (hazelnoten kan ook)
- 2 ei(eren) losgeklopt
Instructies
- Meng de bloem, het bakpoeder, zout en het cacaopoeder door elkaar in een grote kom.
- Meng in een aparte kom de eieren, boter, suiker, honing, rode biet en vanille essence door elkaar.
- Voeg de natte ingrediënten bij de droge en meng ze tot je een smeuïg, maar vrij vast mengsel bekomt. Indien het deeg je te droog lijkt kan je een klein beetje van het vocht van de rode biet toevoegen (indien je van die voorgekookte, vacuüm verpakte hebt gekocht) of wat melk.
- Meng tenslotte de stukjes chocolade en noten door het beslag.
- Plaats gehoopte eetlepels van het beslag op een met bakpapier beklede bapklaat, ongeveer 2 cm uit elkaar.
- Bak de brownies in een op 180°C voorverwarmde oven gedurende 10 à 15 min. Als ze nog een klein beetje meegeven wanneer je erop duwt, zijn ze gaar.
5. Chocolade studentenhaver
Dit recept is enkel met pure chocolade, maar ik vermoed dat je allerlei restjes chocolade samen kunt smelten. En zo maak je ook ineens komaf met je overschotjes rozijnen en noten.
6. Chocolade als versiering voor koekjes
- Smelt 1 tas chocolade met 2 TL maizena gedurende +/- 1 min in de microgolf tot de restjes chocolade mooi gesmolten zijn.
- Roer goed door elkaar.
- Dop je vers gebakken (afgekoelde) koekjes in de chocolade.
7. Als smaakmaker in Chili con carne
Wanneer ik Chili con carne maak, voeg ik altijd een paar stukjes chocolade (liefst donkere) toe. De chocolade geeft de chili een rijkere bitterzoete smaak.
Heb jij nog een geweldige leftover chocolade tip? Laat het mij weten…
Geen commentaren