november 26, 2014
Franse uiensoep
5 tekenen dat je de herst-blues hebt
- Sleep je je ’s morgens pas na vijf keer ‘snoozen’ uit bed?
- Kijk je ertegen op om veel laagjes aan te trekken en je regenjas overal mee naartoe te nemen?
- Lijdt je humeur onder het vroege donker worden?
- Heb je geen zin om te sporten en wil enkel maar in de zetel te hangen?
- Eet je meer dan anders en vooral snoep of ongezonde dingen?
Check! Je hebt een herfstdip.
In een land zoals België zit er jammer genoeg niks anders op dan te wachten tot de dagen terug langer worden en de regen stopt.
Mijn methode om die gure dagen door te komen?
- Zorgen dat ik het lekker warm heb: sjaals, handschoenen, een bezoekje aan de sauna, … .
- Gezellige dingen doen: met vrienden op een zondag middag op café hangen, naar de film gaan, opgekruld onder een dekentje in de zetel een goed boek lezen, … .
- Comfortfood eten.
“Comfort in a bowl”
Franse uiensoep past perfect in dat rijtje. Je krijgt het er lekker warm van, je kan de soep knus samen met je vrienden of familie eten en het is perfecte comfortfood. Heerlijk gekarameliseerde uien in een rijke bouillon met een krokante toast met gesmolten kaas erboven op, die lange, elastische draden vormt wanneer je er een stukje vanaf probeert te trekken.
Word je al een beetje vrolijker? Goed! Je moet voor deze Franse uiensoep wel wat tijd uittrekken in de keuken, maar het is het waard.
Nog een paar tips…
- Ben je vegetariër: Gebruik dan groentebouillon in plaats van rundsbouillon.
- Geen witte wijn in huis? Je kan ook rode wijn gebruiken of wijnblokjes.
- Toastjes:
- Het traditionele recept voor Franse uiensoep is met schijfjes baguette, maar ciabatta, Turks brood of croutons zijn een goed alternatief.
- In plaats van de soepkommen onder de grill te zetten, kan je ook je toastjes met de kaas op een bakplaat in de oven laten gratineren en ze vervolgens op de soep leggen. Zeker handig als je niet zo’n dikke, ovenbestendige kommen hebt.
- Kaas uit de diepvries: Ik koop slechts af en toe een pakje geraspte kaas. Eens ik het gebruikt heb voor een bereiding, steek ik het zakje onmiddellijk in de diepvries. Zo heb ik een volgende keer snel geraspte kaas bij de hand.
(bron beeld: shutterstock.com)
Franse uiensoep
Ingrediënten
- 1 kg ajuin in fijne reepjes
- 250 ml witte wijn
- 1,3 liter rundsbouillon
- 50 gram boter
- 1 EL olijfolie
- 1 TL suiker
- 2 EL bloem
- 4 teentjes knoflook
- 8 sneetjes baguette
- 140 gram geraspte kaas liefst gruyère
Instructies
- Smelt de boter samen met de olijfolie in een soeppot met een dikke bodem. Voeg de fijngesneden reepjes ajuin toe, doe het deksel op de pot en laat de ajuin 10 minuten op een zacht vuur garen.
- Voeg de suiker toe en gaar de ajuin voor een verdere 20 minuten. Roer regelmatig tot de ajuin mooi gekarameliseerd en zacht is.
- Voeg de laatste paar minuten de fijngehakte knoflook toe en laat deze eventjes mee garen. Roer vervolgens de bloem door de ajuin.
- Zet het vuur hoger en overgiet de ajuin met de witte wijn en de bouillon. Doe het deksel terug op de pot en laat de soep gedurende 15 à 20 minuten sudderen.
- Rooster vlak voor het opdienen de stukjes baguette.
- Schep de soep in kommen, leg er een stukje toast bovenop en hoop een torentje geraspte kaas op de toast.
- Schik de soepkommen op een bakplaat en zet ze onder de grill tot de kaas mooi gesmolten is en een korstje heeft.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
No Comments