Make the most out of your ingredients
title image

Zelfgemaakte rode wijnazijn

Zelfgemaakte rode wijnazijn

Empty the Fridge - Zelfgemaakte rode wijnazijn

Gedurende een aantal maanden ben ik volop aan het experimenteren om zelf azijn te maken. De enige variante die ik tot nu toe heb kunnen goed heb kunnen laten fermenteren is zelfgemaakte rode wijnazijn. De reden is misschien dat zelfgemaakte rode wijnazijn super gemakkelijk is om zelf te maken. Al wat je nodig hebt is de juiste starter, goede rode wijn, water en tijd.

De juiste starter voor zelfgemaakte rode wijnazijn

Net zoals bij kombucha of zuurdesembrood heb je een starter nodig om van te vertrekken. Voor rode wijnazijn heb je twee opties:

Biologische (niet gepasteuriseerde & ongefilterde) appel cider azijn

De eerste keer dat je zelf rode wijnazijn gaat maken gebruik je best als basis biologische (niet gepasteuriseerde en ongefilterde) appel cider azijn zoals in onderstaand recept. Deze azijn zal, eens gemengd met de rode wijn en gefilterd water het fermentatieproces op gang brengen.

Een azijn moeder die je van iemand gekregen hebt

Eens je zelf een eerste batch rode wijnazijn gemaakt hebt, zal je zien dat er een moeder ontstaat. Een soort van troebele, kwab die onderaan de bokaal zweeft.  Het is een stof die bestaat uit een vorm van cellulose- en azijnzuurbacteriën die zich ontwikkelt bij het fermenteren van alcoholische vloeistoffen. De moeder van azijn zet die alcohol om in azijnzuur met behulp van zuurstof uit de lucht. Het wordt toegevoegd aan wijn, cider of andere alcoholische vloeistoffen om azijn te produceren. 

Moeder van azijn  kan je doorgeven zodat als starter voor een nieuw azijn project

Het leuke is dat naarmate je meer en meer wijn toevoegt aan je azijnvat, er meerdere moeders ontstaan (laagjes boven elkaar). Deze kan je perfect aan iemand anders doorgeven zodat die persoon ook een starter heeft voor zijn/haar eigen azijn project. Sharing is caring 🙂

Empty the Fridge - Zelfgemaakte rode wijnazijn moeder

Goede rode wijn

Dit is natuurlijk relatief. Je moet nu geen dure fles wijn als basis gebruiken, maar hoe beter de wijn, hoe lekkerder je azijn natuurlijk zal zijn. Dus als je een rode wijn liefhebber bent zoals ik en geen goedkope ‘brol’ koopt, komt dat vanzelf wel in orde. Bovendien is biologische wijn zeker geen verkeerde keuze als.

Het fantastische aan zelfgemaakte rode wijnazijn vind ik dat je eens je goed en wel vertrokken bent je er eigenlijk niet meer naar moet omkijken. Ik heb een grote bokaal op een rek in mijn keuken staan, waarin de azijn op zijn gemak fermenteert. Elke keer als er een restje wijn in de fles is blijven staan en deze echt niet meer lekker is om te drinken, giet ik het overschotje in de bokaal. Roeren is zelf niet nodig.

Wanneer de azijn een paar weken heeft staan trekken en de bokaal wat vol begint te geraken giet ik een deel over in een andere fles met een stop om te gebruiken. Of wanneer er nogal veel moeder lagen ontstaan, schep ik er eentje uit, overgiet ik die met wat van de reeds ontstane azijn en geef ik die cadeau aan iemand.

De juiste bokaal

hoe groter het oppervlak, hoe beter

Kies een bokaal of vat met een voldoende groot oppervlak. Zuurstof is essentieel voor het maken van zelfgemaakte azijn. Dus hoe groter het oppervlak, hoe beter. Ik gebruik gewoon een grote glazen bokaal afgedekt met en neteldoek en een elastiek. Maar als je er echt mee weg bent, kan je overwegen om in een azijnvat te investeren. Het leuke is dat je dan je wijn telkens bovenin erin giet en de azijn gaandeweg aftapt via het kraantje aan de onderkant.

Stevig goedje

Let wel, zelfgemaakte ode wijnazijn is geenszins te vergelijken met wat je in de supermarkt koopt. Het is een stevig goedje, met een petante azijn geur (dus niet te hard aan ruiken). Bijgevolg zal je je hoeveelheden wat moeten aanpassen wanneer je deze gebruikt in dressings of andere gerechten.

(bron beeld: shutterstock.com)

Recept Afdrukken

Zelfgemaakte rode wijnazijn

Empty the Fridge - Zelfgemaakte rode wijnazijn
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Maaltijd Smaakmaker
Moeilijkheidsgraad Middelmatig
Porties
Maaltijd Smaakmaker
Moeilijkheidsgraad Middelmatig
Porties
Empty the Fridge - Zelfgemaakte rode wijnazijn
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!

Ingrediënten

Instructies

  1. Giet de rode wijn in een grote schone glazen bokaal. Roer er even goed door met een houten lepel om voldoende lucht in de wijn te krijgen. Voeg het water en de appel cider azijn of moeder van azijn toe. Bedek de pot met kaasdoek en houd de doek op zijn plaats met een rubberen band.
  2. Zet de pot gedurende 3 tot 4 weken op een donkere plaats (geen direct zonlicht) op kamertemperatuur. Controleer regelmatig of er een moeder van azijn (een doorschijnende, gel-achtige schijf) oppervlak groeit en dat er geen schimmel ontstaat. Als je groene, zwarte of witte schimmel ziet, schraap het dan weg, als het terug groeit, gooi het mengsel weg en begin opnieuw.
  3. Na een paar weken begint het mengsel azijn-achtig te ruiken. Je kan om de zoveel tijd eens proeven of je de smaak goed vindt. Na ongeveer 2 maanden, wanneer de alcohol voldoende verzuurd is, is de azijn klaar om te laten trekken en in een fles te doen. Giet de azijn over in flessen en gebruik onmiddellijk of laat maximaal één jaar rijpen. Je kan de moeder opnieuw om een ​​nieuwe batch te beginnen.

Deel dit Recept

5 Commentaren
  • Edwin Veerman
    Beantwoorden
    juni 5, 2020

    Hallo Jennifer. Bedankt voor het delen van dit leuke project. Ik woon in Japan en kan hier geen ongepasteuriseerde appel azijn vinden. Alleen de gepasteuriseerde. Is dit zo noodzakelijk dat ik dit project niet zonder kan doen?

    Bedankt en ik hoor graag van je,

    Edwin

    • Motionmill admin
      Beantwoorden
      juni 5, 2020

      Hallo Edwin,

      Helaas heb je echt wel ongepasteuriseerde azijn nodig omdat daar de nodige bacteriën inzitten. Je kan een ander soort azijn gebruiken zolang deze maar niet gepasteuriseerd is. Hoop dat je er een vindt! Groeten, Jennifer

  • Martine Ghysels
    Beantwoorden
    juni 21, 2023

    Hallo Jennifer,
    Zeer interessant artikel, vraag, hoe lang blijft de “moeder goed” ? Dus hoelang kan dit in de azijn blijven en wat voor een invloed heeft dit op de smaak.
    Hartelijk dank voor jouw antwoord.

    • Motionmill admin
      Beantwoorden
      oktober 15, 2023

      Hoi. Ik laat hem gewoon erin en voeg regelmatig verse wijn en water toe. Maar als de moeder echt dik wordt, pel ik er wel een stukje af. Beetje zelfde als een kombucha skoby.

    • Motionmill admin
      Beantwoorden
      maart 15, 2024

      Hallo Martine,

      Mijn azijnvat staat al een paar jaar op de kast. Regelmatig giet ik er een overschotje wijn zo blijft de moeder lekker in leven. Regelmatig wat aandacht geven is de boodschap 🙂

Laat een bericht na: