Zelfgemaakte rode wijnazijn
Ingrediënten
Instructies
  1. Giet de rode wijn in een grote schone glazen bokaal. Roer er even goed door met een houten lepel om voldoende lucht in de wijn te krijgen. Voeg het water en de appel cider azijn of moeder van azijn toe. Bedek de pot met kaasdoek en houd de doek op zijn plaats met een rubberen band.
  2. Zet de pot gedurende 3 tot 4 weken op een donkere plaats (geen direct zonlicht) op kamertemperatuur. Controleer regelmatig of er een moeder van azijn (een doorschijnende, gel-achtige schijf) oppervlak groeit en dat er geen schimmel ontstaat. Als je groene, zwarte of witte schimmel ziet, schraap het dan weg, als het terug groeit, gooi het mengsel weg en begin opnieuw.
  3. Na een paar weken begint het mengsel azijn-achtig te ruiken. Je kan om de zoveel tijd eens proeven of je de smaak goed vindt. Na ongeveer 2 maanden, wanneer de alcohol voldoende verzuurd is, is de azijn klaar om te laten trekken en in een fles te doen. Giet de azijn over in flessen en gebruik onmiddellijk of laat maximaal één jaar rijpen. Je kan de moeder opnieuw om een ​​nieuwe batch te beginnen.