Make the most out of your ingredients
title image

Zelf pasta maken

Zelf pasta maken

Ik ben altijd te vinden voor een nieuw experiment in de keuken en toen we recent met een boel vrienden op weekend gingen en een vriendin me vroeg of ik een kookworkshop wou geven, dacht ik… laten we zelf pasta maken. Piece of cake moet ik gedacht hebben, want een snel testje thuis, wat extra fijne pasta bloem en een ravioli rolletje later stond ik dan met dertien vrienden met deegrollen in de aanslag klaar om een kleurrijke pasta met rode biet, feta en walnoten en ravioli gevuld met spinazie, zelfgemaakte ricotta en kruiden uit de tuin te maken.

Echt moeilijk is zelf pasta maken niet. Maar pasta voor zo’n bende pasta rollen vergt toch wel wat kneed, rol en snij werk.

Al een geluk dat we met zoveel waren en met de gepaste soundtrack met foute Italiaanse nummerkes en een heus pasta walhalla was het zijn drie uur meer dan waard! Volgende keer gebruik ik toch het pasta machine dat ik ondertussen van iemand gekregen heb. Niet enkel zal het sneller gaan, maar zal de pasta ook wat dunner zijn.

tagliatelle in the making

Zelf pasta maken zonder pasta machine

Als je geen pastamachine hebt ben je beperkt tot het maken van tagliatelle, parpadelle, tortellini of ravioli. Als je twijfelt zou ik voor de twee laatste gaan. Iets meer werk, maar wel super leuk om te doen en met de juiste vulling ineens een mini smaakbom op zich.

De verhoudingen voor zelfgemaakt pastadeeg zijn echt super makkelijk. Per 100 gram bloem heb je 1 ei en een snuifje zout nodig. Voor de rest… spierkracht om alles tot een stevig deg te kneden en misschien een beetje water wanneer het deeg echt te droog is.

Qua bloem kan je speciale, extra fijne pastabloem gebruiken, maar ik gebruikte ook al een mix van gewone bloem en een beetje maismeel.

de vulling voor onze ravioli van zelfgemaakte ricotta, spinazie en verse kruiden uit de tuin van Forest 2 plate

Level 2: pasta met een kleurtje

Als je eerste pasta experimenten gelukt zijn en je ‘next level’ wil gaan, kan je eens proberen je pasta te kleuren. Het leuke is dat je hier overschotjes groenten zoals rode biet en spinazie of een allegaartje kruiden voor gaan gebruiken. Of voor de durvers: inkt van inktvissen :). Kook de groente, pureer ze en meng een kleine hoeveelheid door je deeg tot je de gewenste kleur bekomt.

het resultaat: tagliatelle met rode biet, feta, walnoot en dille en ravioli met salieboter

De recepten voor de pasta’s die wij maakten vind je hier:

(copyright foto’s @ Helene Sels)

Recept Afdrukken

Zelf pasta maken

Stemmen: 3
Score: 3.67
Jij:
Stem op dit recept!
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Moeilijkheidsgraad Middelmatig
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 4 minuten
Passieve Tijd 30 minuten
Porties
porties
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Moeilijkheidsgraad Middelmatig
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 4 minuten
Passieve Tijd 30 minuten
Porties
porties
Stemmen: 3
Score: 3.67
Jij:
Stem op dit recept!

Ingrediënten

Instructies

Het deeg maken
  1. Zeef de bloem op een schoon werkoppervlak en vorm een ​​putje in het midden.
  2. Breek de eieren in de put en voeg de olijfolie en een snuifje zout toe. (Als je gekleurd pastadeeg wil maken is het nu het moment om je kleurstof toe te voegen). Meng de eieren geleidelijk aan met je vingers door de bloem en breng alle ingrediënten bij elkaar tot je een stevig deeg bekomt. Kneed het pastadeeg 2 à 5 minuten tot het mooi glad en elastisch is. Als het wat te droog aanvoelt kan je een beetje water toevoegen. Is het deeg te vochtig? Gebruik dan wat meer bloem, maar overdrijf hier niet mee om te voorkomen dat het deeg taai wordt.
  3. Vorm het deeg tot een platte schijf, bestrijk het met een beetje olie en laat het 30 minuten rusten onder een vochtige handdoek of in een tupperware doosje. De pasta is na het rusten veel elastischer dan voorheen.
Pasta met de hand rollen
  1. Na de rusttijd kan je het deeg met de hand of met een pastamachine uitrollen tot een dikte van +/- 2mm en het vervolgens snijden tot de vorm die je wenst. Bestuif het werkblad en de bovenkant van het deeg met een beetje bloem om te voorkomen dat het blijft plakken.
  2. Voor tagliatelle: vouw het deeg 2 keer dubbel en snijd het in reepjes van +/_- 5mm breed. Haal de pasta sliertjes terug uit elkaar en laat ze kort drogen vooraleer je ze kookt of in nestjes rolt.
  3. Voor ravioli: beleg 1 vel deeg met theelepeltjes vulling. Laat tussen elke theelepel ongeveer 3 cm ruimte aan alle kanten. Bestrijk de vrije ruimte met een mengsel van losgeklopt ei en leg een tweede pasta vel erbovenop. Duw voorzichtig met je hand de overtollige lucht van het midden naar buiten vooraleer je de ravioli met een scherp mes in aparte vierkantjes snijdt. Du vervolgens alle kanten met een vork aan zodat de 2 zijden mooi tegen elkaar plakken. Dit doe je om te voorkomen dat de pasta gaat openbarsten en de vulling eruit komt.
Pasta koken
  1. Kook de pasta in ruim gezouten water zonder dekstel gedurende 3 à 4 minuten. Proef altijd even vooraleer je de pasta afgiet. Zeker bij hand gerolde pasta durft de kooktijd wel eens te variëren.

Deel dit Recept

Geen commentaren.
Laat een bericht na: