Home » Recepten » Shortbread koekjes met koffiedrab
maart 19, 2019
Shortbread koekjes met koffiedrab
Shortbread koekjes met koffiedrab?!
Ik vond het ook wat vreemd klinken toen ik dit inspirerende filmpje van het innovatie lab van Ikea zag. Maar na wat geëxperimenteer en de combinatie van een aantal verschillende recepten voor Shortbread koekjes is het resultaat geslaagd en goedgekeurd!
Shortbread koekjes met koffiedrab
In de video vertelt de chef dat er in koffiedrab nog zeer veel voedingsstoffen zitten en dat het zonde zou zijn om deze verloren te laten gaan. Ik ben natuurlijk altijd te vinden voor recepten waarbij er zo min mogelijk verspild wordt en vroeg me vooral af of je de smaak van de koffiedrab sterk zou proeven. Aan de slag dus. Ik probeerde eerst een soort van biscotti – harde Italiaanse koekjes met noten en veenbessen – maar die waren niet zo super van smaak.
Poging nummer twee in de vorm van Shortbread koekjes met koffiedrab was wel super goed. Normaal worden shortbread koekjes met boter gemaakt, maar ik gebruikte kokosolie voor een vegan versie. De koekjes waren heerlijk krokant, ‘very chocolatey’ door de de cacao en hadden een leuke smaak-twist door de koffiedrab en peper.
Koffiedrab
Ik zet koffie met een bilatti – een van mijn meest recente aankopen om koffie zonder afval te kunnen zetten. Deze levert vrij stevige koffiedrab op. Maar ik denk dat de drab uit een gewone koffiezet of capsules even goed zou kunnen werken.
Smelt de kokosolie met de suiker en de honing.
Energietip: Je kan dit in een vuurvast potje in de oven doen terwijl je deze voorverwarmt.
Meng de bloem met de koffiedrab, cacao, amandelpoeder en de snuif peper en zout.
Voeg de gesmolten kokosolie mengeling en de vanille essence toe en meng tot je een vrij homogeen deeg bekomt. Het kan sosm een beetje brokkelig zijn.
Rol het deeg uit tot een platte rechthoek van +/- 7 mm dik en snijd het vervolgens in gelijke delen. De vorm doet er niet zoveel toe.
Leg de shortbread koekjes op een bakplaat en bak ze +/- 10 min in een op 180°C voorverwarmde oven.
Laat ze op de bakplaat afkoelen vooraleer je ze in een luchtdichte bokaal bewaart.
Marius Engelsman
Ik zie geen koffiedrab in het recept zelf
Motionmill admin
Oops :(. Aangepast!