Make the most out of your ingredients
title image

Radijsloof in ’t zuur

Radijsloof in ’t zuur

Empty the Fridge - Radijsloof in t zuur

Kraakverse workshops

Afgelopen weekend gaf ik 2 op de eerste editie van Kraakvers twee workshops: pickles en groenten in ’t zuur. Kraakvers is een nieuw initiatief van Labeur Local. Met een groot hart voor boeren en artisanale producten van topkwaliteit lanceerden ze een nieuwe lokale markt waar stadsbewoners elkaar heerlijk kunnen ontmoeten en boeren en lokale producten centraal zullen staan!

Het leuke aan de 2 workshops die ik gaf was dat het basisrecept altijd hetzelfde blijft, maar dat je het verder kan afstemmen op de oogst van het moment. Zo is een standaard pickle of picallilli gemaakt van bloemkool en boontjes, maar aangezien deze niet te vinden waren op de boerenmarkt, maakten we een variante met pompoen en warmoes.

Groenten in ’t zuur

Ook wat de groenten in ’t zuur betreft, kan je alle kanten uit. Ik maakte op voorhand een aantal versies klaar zodat de deelnemers konden proeven van wat er zoal kan. Een herfst-editie met pompoen, salie, cardamon en appelsien. Een Aziatische versie met radijs, koolrabi en gember. En onderstaand recept voor radijsloof in ’t zuur met chili en sesamolie.

Radijsloof in ’t zuur

Pas jouw versie voor radijsloof in ’t zuur naar wens aan. Heb je geen chilivlokken, gebruik dan verse chilipeper of sechuanpeper. En misschien kan je ook andere bladgroenten of loof gebruiken zoals warmoes of bietenloof.

Serveer het radijsloof in ’t zuur op rijst, een hamburger, bij een stukje vlees, of eet het gewoon uit de kom. Door het radijsloof kort te pekelen in een mengsel van azijn, zout en suiker verdwijnt de bittere smaak van het loof maar heb je nog wel een lekker pittige smaak. De sesamolie past perfect bij de aardse smaak van de radijsbladeren.

(bron recept: wickedwhisk.wordpress.com)

Recept Afdrukken

Radijsloof in 't zuur

Empty the Fridge - Radijsloof in t zuur
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Maaltijd Smaakmaker
Keuken Aziatisch
Moeilijkheidsgraad Gemakkelijk
Seizoen Lente, Zomer
Prep Tijd 5 minuten
Passieve Tijd 30 minuten
Porties
ml
Maaltijd Smaakmaker
Keuken Aziatisch
Moeilijkheidsgraad Gemakkelijk
Seizoen Lente, Zomer
Prep Tijd 5 minuten
Passieve Tijd 30 minuten
Porties
ml
Empty the Fridge - Radijsloof in t zuur
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!

Ingrediënten

Instructies

  1. Was het radijsloof meerdere keren in koud water tot er geen zandsporen meer zijn. Zwier het loof kort droog in een slazwierder en verwijder eventuele harde steeltjes of verkleurde, beurse blaadjes. Hak het radijsloof grof en doe het in een kommetje.
  2. Meng het water, zout, suiker, azijn en chilivlokken tot het zout en de suiker opgelost zijn. Giet het mengsel over het radijsloof en laat minstens 30 minuten trekken op het aanrecht. Als je het loof in 't zuur pas later gaat gebruiken, kan je het onmiddellijk in de koelkast plaatsen.
  3. Roer vlak voor het serveren een paar druppels sesamolie door het loof.

Deel dit Recept

2 Commentaren
  • oktober 4, 2017

    Ik heb ooit eens geprobeerd radijsloof te gebruiken, maarhet resultaat was absoluut niet smakelijk omdat de blaadjes nogal ‘harig’ en ruw bleken van textuur, heb jij hier ervaring mee?

Laat een bericht na: