Migas met chorizo
Ik bezocht afgelopen weekend met een groep vrienden Lissabon. Mijn kuiten waren twee dagen nog altijd ongelofelijk stijf van al die hellingen, maar het was de moeite. Stralend zomerweer, 3 dagen rond struinen en leuke winkeltjes en lekker eten ontdekken. Een citytrip is altijd een beetje dubbel bij mij: vermoeiend, maar tegelijkertijd een enorme inspiratie-boost – zowel grafisch en interieurgewijs als op vlak van eten.
Pasteis de Belem stonden sowieso op het verlanglijstje, maar de culinaire topper waren doe oesterzwammen met gegrilde paprikasaus en gepofte boekweit bij Prado. Super lekker!
Migas met chorizo
Zoals het ondertussen zo een beetje traditie is op de blog, ga ik altijd op zoek naar een ‘leftover’-recept van het land of de streek waar ik naartoe ga. De laatste keer was dat wat Portugal betreft Açorda: een typische soep op basis van gedroogde vis en oudbakken brood. Ook deze keer is het weer brood dat de hoofdrol speelt in deze Migas met chorizo.
Migas is een typisch ontbijt gerecht dat blijkbaar vaak door arme herders werd gemaakt.
Migas – wat “kruimels” betekent – is eenvoudigweg overgebleven brood, gebroken, licht bevochtigd en vervolgens gebakken met allerlei andere ingrediënten die je voorhanden hebt. De klassieke versie is meestal met chorizo.
Migas varianten
In Migas kan je allerlei overschotjes kwijt, wat het een prima overschotjes wegwerker maakt.
- Vlees: gebruik wat je bij de hand hebt: bacon, pancetta, serranoham, chorizo of andere worsten. Ook een restje kip is een prima optie.
- Groenten: Voor een vebetarische optie kan je het vlees vervangen door rode od zwarte bonen. En in plaats van de paprika kan je groenten zoals boerenkool, snijbiet of spinazie gebruiken.
(bron beeld: shutterstock.com)
Prep Tijd | 10 min |
Kook Tijd | 15 min |
Passieve Tijd | 1 uur |
Porties |
porties
|
|
|
Ingrediënten
- 450 gram brood oudbakken
- 60 ml water
- 2 el olijfolie
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 200 gram chorizo in schijfjes
- 2 rode paprika in blokjes (optioneel)
- 2 tl paprikapoeder optioneel
- peper en zout naar smaak
Instructies
- Snijd of scheur het brood in kleine stukjes en doe het in een middelgrote kom. Voeg het zout toe en strooi het water over het brood. Meng goed met je handen om het brood lichtjes te bevochtigen. Dek af en laat het minstens een uur staan, of overnacht als je Migas gaat maken voor het ontbijt.
- Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de knoflook, chorizo en paprika toe en bak tot de knoflook lichtbruin is en de paprika's bijna gaar zijn maar nog steeds stevig.
- Roer het bevochtigde brood, paprikapoeder, zout en peper erdoor en roer het mengsel af en toe om te voorkomen dat het aanbakt. Voeg zo nodig wat water, bouillon of druppels toe om de Migas lichtjes vochtig te houden.
- Bak de Migas tot ze mooi gebruind zijn, kruid bij naar smaak en serveer onmiddellijk.
Deel dit Recept |
Geen commentaren.