Ik vertrek voor 10 dagen naar Portugal en kwestie van al een beetje in de sfeer te komen, zocht ik naar leuke plekken om naartoe te gaan in de Algave, maar natuurlijk (hoe kan het ook anders) culinaire inspiratie.
Als ik op een nieuwe plek kom, wil ik op voorhand toch wel ongeveer weten wat de absoluut te proeven gerechten van dat land of die streek zijn.
Mijn google-zoektocht leverde het volgende op:
vis met als voornaamste natuurlijk bacalhau (gedroogde en gezouten kabeljauw), maar ook zwaardvis en ansjovis
varkensvlees in alle mogelijke vormen, gaande van geroosterd speenvarken tot varkensvlees gemarineerd in rode wijn met mosselen
En… om in de Empty the Fridge sfeer te blijven: Açorda – Portugese broodsoep.
Dit is een recept voor de klassieke Açorda Alentejana. Een stevige soep op basis van oudbakken brood met een bouillon met knoflook en koriander en gepocheerde eieren.
Vaak wordt deze basissoep nog uitgebreid met groenten en witte vis zoals kabeljauw, zodat je een stevige maaltijdsoep bekomt.
Aangezien mijn ijskast nu dus quasi leeg is, heb ik het recept niet zelf uitgeprobeerd, maar geef ik het hier toch even mee.
TIP 1/ Geen oudbakken brood?
Als je geen oudbakken brood hebt, kan je de blokjes brood op een bakplaat, gedurende +/- 1 uur, in een op 120°C voorverwarmde oven laten drogen.
TIP 2/ Extra smaak
Aangezien ik deze Açorda zelf nog niet heb klaargemaakt, kan ik het niet met zekerheid zeggen of de knoflook en koriander voldoende smaak geven aan het water. Als je de bouillon een beetje te flets van smaak vindt, kan je altijd wel een beetje vals spelen door een bouillonblokje toe te voegen.
TIP 3 / Even en klein geheugensteuntje voor het pocheren van eieren
Geen commentaren.