Make the most out of your ingredients
title image

Açorda – Portugese broodsoep

Açorda – Portugese broodsoep

Empty the fridge - Acorda - Portugese broodsoep

Ik vertrek voor 10 dagen naar Portugal en kwestie van al een beetje in de sfeer te komen, zocht ik naar leuke plekken om naartoe te gaan in de Algave, maar natuurlijk (hoe kan het ook anders) culinaire inspiratie.

Als ik op een nieuwe plek kom, wil ik op voorhand toch wel ongeveer weten wat de absoluut te proeven gerechten van dat land of die streek zijn.

Mijn google-zoektocht leverde het volgende op:

  • vis met als voornaamste natuurlijk bacalhau (gedroogde en gezouten kabeljauw), maar ook zwaardvis en ansjovis
  • varkensvlees in alle mogelijke vormen, gaande van geroosterd speenvarken tot varkensvlees gemarineerd in rode wijn met mosselen
  • gazpacho

En… om in de Empty the Fridge sfeer te blijven: Açorda – Portugese broodsoep.

Dit is een recept voor de klassieke Açorda Alentejana. Een stevige soep op basis van oudbakken brood met een bouillon met knoflook en koriander en gepocheerde eieren.

Vaak wordt deze basissoep nog uitgebreid met groenten en witte vis zoals kabeljauw, zodat je een stevige maaltijdsoep bekomt.

Aangezien mijn ijskast nu dus quasi leeg is, heb ik het recept niet zelf uitgeprobeerd, maar geef ik het hier toch even mee.

TIP 1/ Geen oudbakken brood?

Als je geen oudbakken brood hebt, kan je de blokjes brood op een bakplaat, gedurende +/- 1 uur, in een op 120°C voorverwarmde oven laten drogen.

TIP 2/ Extra smaak

Aangezien ik deze Açorda zelf nog niet heb klaargemaakt, kan ik het niet met zekerheid zeggen of de knoflook en koriander voldoende smaak geven aan het water. Als je de bouillon een beetje te flets van smaak vindt, kan je altijd wel een beetje vals spelen door een bouillonblokje toe te voegen.

TIP 3 / Even en klein geheugensteuntje voor het pocheren van eieren

 

Recept Afdrukken

Açorda - Portugese broodsoep

Empty the fridge - Acorda - Portugese broodsoep
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Maaltijd Soep
Keuken Portugees
Prep Tijd 10
Kook Tijd 25
Porties
Maaltijd Soep
Keuken Portugees
Prep Tijd 10
Kook Tijd 25
Porties
Empty the fridge - Acorda - Portugese broodsoep
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!

Ingrediënten

Instructies

  1. Mix de knoflook met de koriander en 1/2 TL zout tot je een gladde paste bekomt. Je kan dit ook in een vijzel doen of alles fijnhakken met een mes.
  2. Doe deze pasta in een grote soeppot.
  3. Breng het water aan de kook en pocheer de eieren één voor één. Bekijk de video hierboven voor hoe je dit best doet.
  4. Giet het nog kokende water in de andere soeppot met de knoflook-koriander pasta en meng goed door elkaar.
  5. Voeg de olijfolie en extra zout naar smaak toe.
  6. Voeg de blokjes brood toe en laat ze gedurende 5 min weken in de bouillon. Als de soep te dik lijkt kan je nog wat extra water toevoegen.
  7. Schik de gepocheerde eieren bovenop de soep en dien ze onmiddellijk op.

Deel dit Recept

Geen commentaren.
Laat een bericht na: