Giardiniera… gepekelde groentjes op z’n Italiaans
Giardiniera is een Italiaanse gerecht van gepekelde groenten in azijn of olie. Een perfect voorbeeld van de vele gerechten uit de Italiaanse keuken waarbij niets verloren gaat. Een allegaartje aan groenten zoals wortel, selder, bloemkool en rode paprika wordt gepekeld en vervolgens gemarineerd in een mengeling van olie en azijn. Vandaar dat Giardiniera ook wel eens sottaceti wat zoveel als ‘onder azijn’ betekend, wordt genoemd.
Giardiniera… de perfecte mix van crunchy, zout en zuur
Giardiniera… een veelzijdig bijgerecht
Zelfgemaakte kan je ongeveer 1 maand in de koelkast bewaren en smaakt heerlijk bij antipasti, in salades of als bijgerecht bij koud vleeshttps://emptythefridge.be/wp-admin/admin.php?page=tm_coschedule_calendar of een boterham met plakjes rundvlees. Maar ook een omelet of als topping op een broodje met tonijnsalade is deze tuin op je bord echt een winner.
TIPS:
- Nog wat olijven over? Die kunnen perfect mee in jouw versie van deze Giardiniera.
- Koop je regelmatig een grote pot augurken met zo’n handig plastiek vergietje in? Houd de bokaal bij. Hij is perfect voor het bewaren van Giardiniera zodat je de groentjes gemakkelijk uit het olie-azijn-mengsel kan scheppen.
(bron recept: foodnetwork.com)
Recept Afdrukken
Giardiniera
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
|
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
|
Instructies
Los het zout op in het water in een porseleinen schaal. Voeg de wortelen, bloemkool, chilipepers, knoflook, selder en paprika toe en meng alles goed door elkaar. Bedek de kom en laat het mengsel één nacht staan.
Spoel de groenten af en laat ze uitlekken. Meng ze in een schone kom met de plantaardige olie, azijn, oregano en peper. Laat de Giardiniera wederom een nacht rusten. De smaak wordt beter naarmate he de groenten langer laat trekken.
Na hoogstens 2 dagen schep je de Giardiniera in schone, luchtdichte bokalen. Je kan hem zo 2 à 3 weken in de koelkast bewaren.
an steegmans
volgens het recept moet je het zout met water mengen maar er staat nergens bij hoeveel water
Empty Fridge
Hallo Ann,
Je moet voldoende water gebruiken zodat de groenten onderstaan. Bedoeling is dat de groenten in het zoutwater kunnen pekelen.