Caesar salad
In tegenstelling tot wat je zou denken heeft de Caesar salad niets te maken met Julius Caesar.
Caesar Cardini
Deze populaire Amerikaanse salade werd vernoemd naar Caesar Cardini. Deze restaurateur en chef-kok van Italiaanse afkomst vernoemde de salade naar zichzelf. Het verhaal gaat dat Caesar Cardini de Caesar salade samenstelde uit resterende ingrediënten nadat de meeste van zijn gerechten die dag uitverkocht waren. Een Empty the Fridge waardige gerecht dus!
Het oorspronkelijke recept bestond slechts uit 8 ingrediënten:
- Romeinse sla of bindsla
- croutons
- Parmezaanse kaas
- knoflook
- Worcestershiresaus
- ei
- olijfolie
- citroensap
Waar staan de ansjovis in dit lijstje zul je denken… Deze maakten geen deel uit van het oorspronkelijke recept en werden pas later door de broer van Caesar toegevoegd. In onderstaand recept staat de ansjovis er echter ook tussen. Ik vind het persoonlijk een echte meerwaarde.
De 3 basisregels voor een échte Caesar salad
Het geheim van de perfecte Caesar salad schuilt blijkbaar in hoe je de sla ‘assembleert’.
De 3 Caesar salad regels volgens het boekje van Caesar Cardini:
- Gebruik de slablaren in zijn geheel. Snijden of scheuren is niet toegestaan.
- Ook moet je de sla rond de dressing draaien en niet alle ingrediënten door elkaar husselen.
- Croutons zij niet zomaar croutons. Niet uit een pakje dus…
Bekijk onderstaand recept voor hoe het echt moet.
Er moet iets van aan zijn, want deze versie van de Caesar salad had zoveel succes dat Mr. Cardini een bedrijf opstartte om de dressing op grote schaal aan de man te brengen.
(bron beeld salade: shutterstock.com)
Prep Tijd | 20 minuten |
Kook Tijd | 20 minuten |
Passieve Tijd | 45 minuten |
Porties |
porties
|
|
|
Ingrediënten
- 3 ansjovis
- 1 ei(eren) enkel het eigeel
- 2 kleine teentjes knoflook
- 1/2 citroen(en) het sap
- 1 EL dijonmosterd
- 1 TL worcestersaus
- 1/4 kopje olijfolie
- peper en zout naar smaak
- 1/2 grote romeinse sla
- 1/4 kopje parmezaan geraspt
Instructies
- Meng 2 EL olijfolie met 2 gepureerde teentjes knoflook.
- Smeer de sneetjes brood in met deze knoflookolie.
- Bak de sneetjes brood in een op 120°C voorverwarmde oven tot ze droog zijn. (+/- 45 minuten)
- Breek de sneetjes in stukjes en bak ze op in wat extra olijfolie en knoflook tot ze mooi krokant zijn.
- Laat de croutons uitlekken op een stukje keukenpapier en maak ondertussen de salade klaar.
- Meng de ansjovis met de knoflook in een vijzel tot je een pasta bekomt. Schep dit mengsel in je slakom.
- Meng met een garde het citroensap, de mosterd, het eigeel en de worcestersaus erdoor tot je een gladde mengsel bekomt.
- Giet vervolgens geleidelijk aan de olijfolie erbij zoals je dat bij een mayonaise zou doen tot je een romige dressing bekomt.
- Kruid naar smaak met peper en zout.
- Snijd het uiteinde van de salade en breek hem in aparte blaren. Niet in stukjes snijden!
- Was de salade en droog hem vervolgens grondig in een slazwierder of met een handdoek.
- Doe de saladeblaren in de kom met de dressing, sprenkel er de geraspte parmezaan over en roer tot de salade net gemengd is.
- Garneer met de croutons en dien onmiddellijk op.
Deel dit Recept |
Geen commentaren.