Aziatische leftover soep
Aziatische leftover soep is een gemakkelijke lunch of lichte avondeten wanneer je veel verschillende groenten en eventueel restjes vlees, vis of noedels in huis hebt.
Snel klaar, gezond en bovendien scoort deze soep op op drie Empty the Fridge vlakken:
Je kan er allerhande groenten in kwijt.
Denk bvb. aan Chinese kool, broccoli, wortel, prei, courgette, asperges, sojascheuten, shiitakes, … De regel is: voeg eerst de hardere groenten toe en laat deze koken vooraleer je de zachtere varianten toevoegt. Zo zijn alle groenten op het einde mooi, gelijktijdig gaar.
Restjes vlees of vis zijn een perfecte aanvulling
Een restje kip, rundvlees of scampi’s (ontdooid uit de diepvries) zijn een perfecte aanvulling.
En voor een volledige maaltijd… noedels erbij
Heb je nog wat rijst of pasta op overschot? Of heb je rijstnoedels of eiernoedels in je voorraadkast liggen? Voeg maar toe.
Bij deze heb je meer dan genoeg ingrediënten om op 20 min een lekkere maaltijdsoep op tafel te zetten!
Varieer!
Ik maak deze Aziatische leftover soep wel vaker met bijvoorbeeld:
- scampi’s, wortelen, courgette, en spinazie
- tofu, paksoi, Chinese kool en koriander
- een restje varkensvlees in blokjes, broccoli en shiitakes
De basis van kruiden en bouillon blijft altijd hetzelfde en ik varieer naargelang welke groenten en andere overschotjes ik in huis heb.
Prep Tijd | 5 minuten |
Kook Tijd | 20 minuten |
Porties |
personen
|
|
|
Ingrediënten
- 2 teentjes knoflook
- 1 TL gember fijngehakt
- 2 EL sojasaus
- 1 snuifje chilivlokken of verse chilipeper
- 2 limoenbladeren
- 1 blokje bouillon
- 2 EL mirin Als je geen mirin in huis hebt, kan je het sap van een halve citroen en 1 TL suiker in de plaats gebruiken.
- 1 EL sesamolie
- 1 EL arachideolie
- 4 tassen water
- 4 pijpajuin in stukjes van 5 cm of 1 middelgrote ajuin in dunne reepjes
- 2 kleine wortel(en) in schijfjes
- 1/4 broccoli in roosjes
- 4 bladeren chinese kool of paksoi
Instructies
- Warm de olie in een soeppot en fruit de pijpajuin, knoflook en gember gedurende 1 min.
- Voeg de sojasaus, chilivlokken, limoenbladeren, het bouillonblokje en water toe en breng aan de kook.
- Zet het vuur lager en voeg de wortelen toe. Laat ze 5 minuten koken.
- Voeg de overige groenten en de mirin toe en laat de soep 5 min sudderen.
- Als je een restje vlees of vis wil toevoegen is dit het moment.
- Voeg de noedels toe en laat de soep verder sudderen tot ze beetgaar zijn.
- Schep de soep in kommen, werk ze af met sesamolie en een partje extra citroen of limoen.
Deel dit Recept |
Geen commentaren.