Ik vind koken op vakantie toch altijd een beetje een uitdaging. Je hebt niet he gewoonlijke voorraadkast ter beschikking en heel veel kopen heeft ook geen zin omdat het maar voor even is. Maar ik ben altijd te vinden voor een uitdaging. Zo ook toen we zin hadden in een dessert, maar niet echt iets in huis hadden.
Appel bramentaart met broodbodem
De moestuin aan het huis leverde echter wel wat appels op en er waren massa’s bramenstruiken in de buurt. In combinatie met wat confituur en een paar sneetjes brood had ik alles in huis voor een onverwacht geslaagde appel bramentaart met broodbodem. Deze taart is het bewijs dat je echt niet veel nodig hebt om een heerlijk dessert te maken.
Ik verwijderde de korsten van de sneetjes brood en rolde deze wat uit om ze vervolgens in een ovenschaal te leggen en te bestrijken met een beetje gesmolten boter en suiker. Deze ’taartbodem’ werd kort gebakken in de oven. Bramen geprutteld met een beetje water, kaneel en confituur vormden de tweede laag. Als laatste gingen de appeltjes kort gestoofd in wat boter met extra kaneel en citroensap erbovenop. De volledige appel bramentaart met broodbodem ging dan nog eens +/- 15 min in de oven. Geserveerd met een lepeltje yoghurt was het en een winner.
Recept Afdrukken
Appel bramentaart met broodbodem
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
|
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
|
Instructies
Voor de korst
Snijd de korsten van het brood en rol een paar keer met een deegrol over elk sneetje brood zodat het wat dunner is. Leg de sneetjes brood in een ronde taartvorm die in de oven kan zodat ze de bodem en randen mooi bedekken. Snijd de stukjes hier en daar wat bij. Patchwork baby!
Bestrijk de 'taartbodem' met gesmolten boter of plantaardige olie en sprenkel er wat kaneel en suiker over.
Bak de taartbodem +/-15 min op 180°C tot het brood een beetje krokant is. Haal uit de oven en zet opzij.
Voor de bramen
Doe de bramen samen met de confituur, peper en zout en confituur in een kleine steelpan en laat alles +/- 10 min zachtjes pruttelen. Zet opzij.
Voor de appeltjes
Schil de appels en snijd ze in partjes.
Smelt wat boter of plantaardige olie in een pan en voeg de appeltjes samen met de kaneel, het citroensap en wat suiker of honing toe. Bak ze +/- 10 min tot ze een beetje gaar en lichtjes gekleurd zijn.
De eigenlijke taart!
Schep de bramencompote op de taartbodem. Leg er de appeltjes bovenop en bak de taart +/- 15 min op 180°C.
Laat afkoelen tot kamertemperatuur en serveer met een lepeltje yoghurt. De smaakt de dag erop koud ook nog super goed.
Geen commentaren.