Make the most out of your ingredients
title image

Koken met restjes kaas

Koken met restjes kaas

Empty the Fridge - Koken met restjes kaas 3

Wij vierden dit jaar Kerst met de uitgebreide familie over een grootste kaas en wijn tafel. Kaas en wijn is ideaal als je me een groot aantal mensen samen wil eten zonder uren in de keuken te staan. Een mooie selectie aan kazen met wat gedroogde vruchten en loten, goed stokbrood en lekkere wijn en iedereen is content. En het leuke is dat je gezellig lang kan tafelen. Maar natuurlijk kon het bijna niet anders dat er aan het eidne van de avond nog een hele hoop kaas over was.

Wat gedaan met de restanten van een kaastafel?

Bewaar kaas optimaal

  • Harde, gerijpte kazen zoals Parmezaan en gerijpt Gouda: Wikkel de kaas in was- of perkamentpapier. De kaas moeten kunnen ademen.
  • Halfharde en harde kazen zoals Cheddar, Emmentaler of  Gruyère): in plasticfolie.
    • Zachte, halfzachte en stinkende kazen (geitenkaas, camembert of brie): in een hersluitbaar plastiek doosje zodat je koelkast niet teveel gaat ruiken.
  • Blauwe kazen (Gorgonzola, Roquefort) wikkel je best  in plasticfolie.
  • Verse kazen in water (mozzarella of feta): doe de kaas in hersluitbaar doosje en zet onder water. Ververs het water om de paar dagen.

Kan je kaas invriezen?

De optimale temperatuur om kaas te bewaren is tussen de 4 à 11°C. Dit is iets warmer dan de meeste koelkasten. Dus als je een koele plek hebt waar je de kaas kan bewaren (bvb. in de kelder) is dit het beste. Anders bewaar je de kaas beter op de middelste plank vooraan. Dit is de minst koude plek in de koelkast.

Hoelang blijft kaas goed?

Zolang de kaas geen schimmel vertoont is er niets aan de hand. Bovendien hoeft dit niet altijd een probleem te zijn. Lees dit bericht om meer te weten of je beschimmelde kaas al dan niet nog kan opeten.

Koken met restjes kaas

Restjes kaas opgebruiken is an zich niet zo het grote probleem. Denk maar aan quesadilla’s, croque monsieurs, ajuinsoep met een toastjes met kaas. De opties zijn uitgebreid. Maar wat als je zoals na een kaas en wijn avond met een groot assortiment aan verschillende kazen zit?

Kaasfondue

Bekijk dit recept van kaas.nl voor een kaasfondue op basis van verschillende soorten kazen. Blijkbaar zorgt Emmentaler voor een draderige kaasfondue en heeft elk soort kaas een ader soort smeltgedrag. Good to know!

Empty the fridge - Kaassaus
Maaltijd Saus
Keuken Frans
Moeilijkheidsgraad Middelmatig
Bekijk het recept voor:Kaassaus
Maaltijd Saus
Keuken Frans
Moeilijkheidsgraad Middelmatig
Bekijk het recept voor:Kaassaus
Empty the fridge - Kaassaus

Pasta met 4, 5, 6, … kazen

Pasta met vier of meer kazen is een topper voor als je snel een hartig gerecht op tafel wil zetten. Klaar in twintig minuten en je kan er ineens vier of meer verschillende soorten kaas mee wegwerken. Ook lekker met tortellini. Dan is dit gerecht nog sneller klaar!

Ingrediënten

  • 500 gram spaghetti
  • 250 gram kaas ( Gorgonzola, Gruyere, Emmentaler, Parmezaan, Taleggio, …)
  • 250 ml melk
  • 200 ml room
  • 1 snuifje zout
  • peper naar smaak (liefst witte)

Bereiding

  • Kook de pasta (spaghetti, linguine, fettucini, …) in 8 minuten al dente.
  • Smelt alle kazen in een grote koekenpan met antiaanbaklaag en meng de melk erdoor. Voeg dan de room toe en roer goed. Breng op smaak met zout en peper.
  • Roer de pasta door de kaassaus en roer goed. Serveer warm.
Empty the fridge - Kaassouffle
Maaltijd Voorgerecht
Keuken Frans
Moeilijkheidsgraad Moeilijk
Bekijk het recept voor:Kaassoufflé
Maaltijd Voorgerecht
Keuken Frans
Moeilijkheidsgraad Moeilijk
Bekijk het recept voor:Kaassoufflé
Empty the fridge - Kaassouffle
Empty the fridge - Kaastaart
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Frans
Moeilijkheidsgraad Middelmatig
Bekijk het recept voor:Hartige kaastaart
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Frans
Moeilijkheidsgraad Middelmatig
Bekijk het recept voor:Hartige kaastaart
Empty the fridge - Kaastaart
Geen commentaren.
Laat een bericht na: