Koken met restjes kaas
Wij vierden dit jaar Kerst met de uitgebreide familie over een grootste kaas en wijn tafel. Kaas en wijn is ideaal als je me een groot aantal mensen samen wil eten zonder uren in de keuken te staan. Een mooie selectie aan kazen met wat gedroogde vruchten en loten, goed stokbrood en lekkere wijn en iedereen is content. En het leuke is dat je gezellig lang kan tafelen. Maar natuurlijk kon het bijna niet anders dat er aan het eidne van de avond nog een hele hoop kaas over was.
Wat gedaan met de restanten van een kaastafel?
Bewaar kaas optimaal
- Harde, gerijpte kazen zoals Parmezaan en gerijpt Gouda: Wikkel de kaas in was- of perkamentpapier. De kaas moeten kunnen ademen.
- Halfharde en harde kazen zoals Cheddar, Emmentaler of Gruyère): in plasticfolie.
- Zachte, halfzachte en stinkende kazen (geitenkaas, camembert of brie): in een hersluitbaar plastiek doosje zodat je koelkast niet teveel gaat ruiken.
- Blauwe kazen (Gorgonzola, Roquefort) wikkel je best in plasticfolie.
- Verse kazen in water (mozzarella of feta): doe de kaas in hersluitbaar doosje en zet onder water. Ververs het water om de paar dagen.
De optimale temperatuur om kaas te bewaren is tussen de 4 à 11°C. Dit is iets warmer dan de meeste koelkasten. Dus als je een koele plek hebt waar je de kaas kan bewaren (bvb. in de kelder) is dit het beste. Anders bewaar je de kaas beter op de middelste plank vooraan. Dit is de minst koude plek in de koelkast.
Hoelang blijft kaas goed?
Zolang de kaas geen schimmel vertoont is er niets aan de hand. Bovendien hoeft dit niet altijd een probleem te zijn. Lees dit bericht om meer te weten of je beschimmelde kaas al dan niet nog kan opeten.
Koken met restjes kaas
Restjes kaas opgebruiken is an zich niet zo het grote probleem. Denk maar aan quesadilla’s, croque monsieurs, ajuinsoep met een toastjes met kaas. De opties zijn uitgebreid. Maar wat als je zoals na een kaas en wijn avond met een groot assortiment aan verschillende kazen zit?
Kaasfondue
Bekijk dit recept van kaas.nl voor een kaasfondue op basis van verschillende soorten kazen. Blijkbaar zorgt Emmentaler voor een draderige kaasfondue en heeft elk soort kaas een ader soort smeltgedrag. Good to know!
Kaassaus
Ingrediënten
Instructies
- Smelt de boter.
- Voeg de bloem toe laat het mengsel zachtjes garen tot het blaast zonder dat het bruin wordt.
- Draai het vuur lager voeg de melk toe. Roer constant tot de saus begint te dikken.
- Voeg de restjes kaas toe (geraspt) tot deze mooi gesmolten zijn.
- Kruid met peper, zout en nootmuskaat naar smaak.
Pasta met 4, 5, 6, … kazen
Pasta met vier of meer kazen is een topper voor als je snel een hartig gerecht op tafel wil zetten. Klaar in twintig minuten en je kan er ineens vier of meer verschillende soorten kaas mee wegwerken. Ook lekker met tortellini. Dan is dit gerecht nog sneller klaar!
Ingrediënten
- 500 gram spaghetti
- 250 gram kaas ( Gorgonzola, Gruyere, Emmentaler, Parmezaan, Taleggio, …)
- 250 ml melk
- 200 ml room
- 1 snuifje zout
- peper naar smaak (liefst witte)
Bereiding
- Kook de pasta (spaghetti, linguine, fettucini, …) in 8 minuten al dente.
- Smelt alle kazen in een grote koekenpan met antiaanbaklaag en meng de melk erdoor. Voeg dan de room toe en roer goed. Breng op smaak met zout en peper.
- Roer de pasta door de kaassaus en roer goed. Serveer warm.
Kaassoufflé
Ingrediënten
- 1 tas witte saus
- 1/4 TL zout
- 1/2 tas kaas geraspt
- 3 ei(eren) eiwit en -geel apart
- snuifje cayennepeper
Instructies
- Maak een witte saus of warm een restje op dat je nog over had.
- Voeg de geraspte kaas, zout en de cayennepeper toe terwijl de saus nog warm is.
- Haal de pan van het vuur en voeg het eigeel toe en klop tot de saus dik wordt.
- Laat dit mengsel afkoelen en voeg vervolgens de stijfgeklopte eiwitten toe.
- Lepel het beslag in kleine beboterde ovenschaaltjes of in 1 grote schaal tot die een kwart vol is.
- Bak de soufflé op 190°C gedurende 20 à 25 min en dien onmiddelijk op.
Hartige kaastaart
Ingrediënten
- 2 tassen bloem
- 140 gram boter
- 1/2 glas water zeer koud
- 1/2 TL zout
- 2 1/2 tas kaas fijngeraspte restjes chaumes, zachte geitekaas met kruiden, cheddar, mimolette, oude kaas, ...
- 1 tas melk
- 1/4 tas room
- 1/4 tas boter
- 3 eiren eieren geklutst
- peper en zout
- handvol bieslook (optioneel)
- 1 tomaten in schijfjes (optioneel)
Instructies
- Kneed de bloem, boter, het water en zout tot een deeg (met de hand of in de keukenrobot) en koel dit gedurende 1 uur in de ijskast. Ondertussen kan je de vulling maken.
- Leg het deeg in en springvorm en bak het deeg blind gedurende 12 minuten op 200°C.
- Smelt de 1/4 tas boter in een pan en voeg dan de bloem toe.
- Maak een roux en voeg vervolgens langzaam de melk toe. Blijf roeren tot de saus begint te dikken en neem de pan van het vuur.
- Voeg de kaas en de room toe aan de witte saus en meng goed door elkaar.
- Voeg daarna de 3 geklutste eieren, zout en peper en de bieslook toe.
- Leg indien je dat wil de schijfjes tomaat op de bodem van het blind gebakken deeg.
- Giet de vulling in de taartbodem, maar niet helemaal vol zodat de taart nog een beetje kan rijzen in de oven.
- Bak de kaastaart gedurende 45 minuten op 180°C, of tot de vulling gaar is. Je kan met een satéprikker of proper mes in het midden van de taart prikken. Als het mes er proper uitkomt is de taart gaar.
Geen commentaren