Make the most out of your ingredients
title image

Kan ik lichtjes beschimmelde etenswaren nog opeten?

Kan ik lichtjes beschimmelde etenswaren nog opeten?

Empty the Fridge - Kan ik beschimmelde etenswaren nog opeten

Ik heb ooit geleerd dat het totaal geen kwaad kan om bvb. van een beschimmelde komkommer een ruim stuk af te snijden en dan de rest nog op te eten. Maar is dat echt wel zo?

Kan ik lichtjes beschimmelde etenswaren nog opeten?

Schimmels zijn als het ware kleine, onzichtbare plantjes die in heel veel zaken zitten zoals bvb. aarde, op bomen en planten en dus ook in eten. Onzichtbaar is het tricky woord hier. Want je ziet misschien maar een klein groen plekje op je tomaat of potje room staan, maar hoogst waarschijnlik is er een hele kolonie in opmars.

Er is echter een onderscheid tussen goede en slechte (gevaarlijke) schimmels. En net die laatste soort moet je vermijden.

Champignons en kaas = goede schimmels

Champignons zijn een schimmel op zich en dus eetbaar. En ook schimmelkazen zoals Camembert, Roquefort, Gorgonzola, Stilton en Brie bevatten goede schimmels die je niet ziek maken. Hierdoor kan het dus ook geen kwaad om een iets wat groen uitgeslagen stukje schimmelkaas nog op te eten.

Bij harde kazen kan je beter als volgt te werk gaan: snijd een ruim stuk rondom rond de schimmelvlek weg en bewaar de kaas daarna in een luchtdicht doosje. Doordat de schimmel zich enkel aan de oppervlakte bevindt, kan dit geen kwaad en is de rest van de kaas niet ‘besmet’.

Slechte schimmels

Schimmels die ontstaan op voedingswaren die je te lang bewaard hebt, kunnen potentieel gevaarlijk zijn en kan je dus maar best weggooien. Denk maar aan beschimmelde of wakke tomaten of komkommers, een potje confituur, room of appelmoes met een schimmel-eiland of een bereid gerecht dat te lang in de ijskast is blijven staan. Weggooien is de boodschap!

Een potje confituur met een schimmel-eiland… Weggooien!!

De kans is zeer groot dat de schimmel zich onzichtbaar doorheen heel het ingrediënt of gerecht verspreid heeft. Door slechts een stukje weg te snijden ga je dus niet alle schimmel verwijderd hebben en loop je kans om ziek te worden.

Geen commentaren.
Laat een bericht na: