Granola gezoet met rijpe banaan
Liggen er weeral een paar bananen gespikkeld te wezen op je aanrecht en zijn ze echt té rijp om nog op te eten?
Niet weggooien, want ze lenen zich perfect voor het zoeten van je zelfgemaakte granola.
Granola gezoet met rijpe banaan
Granola gezoet met rijpe banaan heeft alleen maar voordelen:
- De gespikkelde bananen, evenals een allegaartje noten, pitten en zaden uit de voorraadkast geraken op.
- Je weet perfect wat erin zit. Geen verborgen vetten of suikers, maar slechts een beetje kokosolie, rijpe banaan en honing.
- Je bespaart door zelf granola te maken: havermout kost amper iets en als je beetje slim koopt vind je noten vrij voordelig.
- Je kan de granola pimpen zoveel je wil. Houd je van vanille? Voeg er dan wat vanille-extract aan toe of ga voor een kruidige versie met kaneel, cardamon of gemberpoeder.
Granola bewaren
Eens de granola afgekoeld is, bewaar je hem in een luchtdichte bokaal. Zo kan je hem gemiddeld 2 à 3 weken bewaren. Heb je teveel granola in één keer gemaakt? Overweeg dan om hem in te vriezen. Doe de granola in een diepvrieszakje en zorg dat er zo weinig mogelijk lucht in zit. Vries de granola zo maximaal 3 maanden in en haal hem de nacht voordat je hem wil opeten uit.
Yoghurtbars met granola
In het Empty the Fridge kookboek staat bovendien een lekker recept voor yoghurtbars met fruit en granola. Perfect om restjes granola, fruit en yoghurt niet verloren te laten gaan en een heerlijk gezond toetje.
Granola gezoet met rijpe banaan
Ingrediënten
- 220 gram havermout
- 150 gram gemengde noten meng noten en zaden zoals hazelnoot, amandel, walnoot, zonnebloem- en pompoenpitten
- 1 tl kaneel
- 1 snuifje zeezout
- 4 el lijnzaad optioneel
- 2 bana(a)n(en)
- 3 el kokosolie gesmolten
- 3 el honing agave of maple syrup
Instructies
- Hak de noten grof en meng ze samen met de havermout, lijnzaad, kaneel en zout en schep ze op een bakplaat.
- Smelt de kokosolie en honing in een klein pannetje. Of zet een vuurvast schaaltje met de ingrediënten in de oven die je aan het voorverwarmen bent.
- Prak de bananen met een vork en roer de gesmolten kokosolie en honing erdoor. Voeg eventueel een beetje vanilleextract toe.
- Meng de natte ingrediënten rechtstreeks op de bakplaat door de droge ingrediënten en spreid de granola zo gelijk mogelijk uit.
- Bak de granola 15 à 20 min op 200°C. Draai regelmatig om zodat alle kanten mooi gekleurd zijn.
- Haal de granola uit de oven en laat volledig afkoelen vooraleer je hem in een luchtdichte bokaal bewaart.
Nele Decraecker
Is er een kans als je hem langer bewaart dat hij beschimmelt? Ik heb hel namelijk perongeluk veel te vroeg gemaakt voor mijn kot (vertrek pas25/9) invriezen lijkt mij nogal onhandig :/
Empty Fridge
Hallo Nele,
Dat durf ik niet met zekerheid zeggen. Ik heb de granola nog nooit langer dan 3 weken bewaart. Ik zou er vooral voor zorgen dat hij droog genoeg is. Misschien op het einde iets langer bakken op een lagere temperatuur zodat hij goed droog is en daarna goed in een glazen bokaal bewaren? Hoop dat het lukt.
Groetjes, Jennifer