Make the most out of your ingredients
title image

7 tips voor een restje pesto

7 tips voor een restje pesto

Pesto is een handige manier om restjes verse kruiden of loof op te gebruiken. Je leest er alles over in mijn kookboek. Als de pesto-microbe je te pakken heeft, heb je misschien allerhande potjes zoals basilicum-pesto, pesto van wortelloof of koriander-pesto in je koelkast staan.

Prima plan want met een laagje olijfolie erover kan je de pesto gemakkelijk tot 6 weken in de koelkast bewaren. Maar dat restje pesto moet nog wel op geraken natuurlijk!

Check dan deze 7 tips voor een restje pesto

 1. In de soep
  Gebruik pesto om meer smaak te geven aan je soepen zoals deze tomatensoep met ricotta en pesto of Minestrone.
 2. Op pizza
  Of je nu zelf pizzadeeg maakt, een lowcarb bloemkool pizza, of een klaargemaakte bodem of oudbakken flatbreads als basis gebruikt… Pesto is altijd een prima aanvulling op jouw pizza-toppings. Smeer een restje pesto uit over de bodem vooraleer je er groentjes, beleg en kaas over legt.
 3. Als marinade of dressing
  Een klein restje pesto ‘can go a long way’ als je het als basis gebruikt voor een marinade of dressing. De instant klassieker is nog altijd en salade tomaat mozzarella met wat pesto, olijfolie en balsamicoazijn. Handig voor wanneer je geen verse basilicum in huis hebt. Of voeg wat pesto toe aan dips zoals hummus.
 4. Op de boterham
  Maak crostini of lookbroodjes met pesto en wat overschotjes groenten. Een bullseye toast of een Italiaanse croque monsieur met mozarella, tomaat en een flinke lepel pesto zijn ook toppers.
 5. Bij geroosterde groenten
  Verwerk je een allegaartje aan groenten vaak door ze allemaal samen op een bakplaat te roosteren? Dan is wat pesto een prima aanvulling om ze nog meer smaak te geven. Meng de groenten met olijfolie en pesto, kruid met peper en wat zout en bak ze op 200°C tot de groenten mooi geroosterd zijn.
 6. In puree
  Pimp je standaard puree of ‘stoemp’ tot een smaakbom door er een lepeltje pesto door te roeren. Basilicumpesto is bvb. heerlijk in een puree met courgette of doperwten. Korianderpesto is dan weer een goede combo met wortel- of pompoenstoemp.
 7. In ovengerechten
  Geef je ovengerechten nog meer smaak met een restje pesto. Denk maar aan kip geroosterd in de oven met groene pesto, aardappelen en citroen. Of zalmmootjes met kerstomaatjes en pesto.

(bron beeld: shutterstock.com)

Geen commentaren.
Laat een bericht na: