Bloemkoolpizza
Een bloemkool-openbaring
Er gaat de laatste tijd een hele nieuwe wereld voor mij open op het vlak van bloemkool. Don’t get me wrong ik vind en degelijke bloemkool in kaassaus best lekker, maar er zijn zoveel meer manieren om met die grote groente iets lekkers klaar te maken.
Zo passeerden onder andere reeds een bloemkool paella, paleo kedgeree en gebakken bloemkool rijst de revue. Ik heb me trouwens ook al aan koekjes met een deeg op basis van bloemkool gewaagd, maar daar is nog wat werk aan.
Leve bloemkoolpizza
Mijn meest recente ontdekking is deze bloemkoolpizza. Vooraleer je verder leest…
verwacht je niet aan aan krokante, knapperige korst, want dat is het enige minpunt van deze glutenvrije bloemkoolpizza.
Verder kan ik alleen maar pluspunten bedenken:
- Je halve bloemkool raakt ermee weggewerkt.
- Je kan de pizza beleggen met allerhande restjes groenten, kaas en beleg.
- Het vergt veel minder werk dan je eigen pizzadeeg maken.
- En, last but not least, bloemkoolpizza is lekker cheesy.
Het principe voor bloemkoolpizza is eenvoudig:
- Je ‘blendert’ de bloemkool tot rijststructuur.
- Deze stoom je kort en meng je vervolgens met ei, kaas, peper en zout.
- Daarna plet je het ‘deeg’ in een ronde taartvorm en bak je de pizzakorst gedurende 10 minuten in de oven.
- Tot slot hoef je de pizzabodem enkel nog te belegen met jouw favoriete topping en een verdere 10 minuten te bakken.
Et voila… guilt-free pizza!
Onderstaand recept is enkel voor de bodem van de bloemkoolpizza. Qua beleg zou ik zeggen ‘Pick your fancy’ !
Prep Tijd | 20 minuten |
Kook Tijd | 30 minuten |
Porties |
pizza
|
|
|
Ingrediënten
- 2 /1/2 kopjes bloemkool gerapst of geblenderd tot de grote van rijstkorrels
- 1 groot ei(eren)
- 1 1/4 kopje mozzarella in fijne reepjes gescheurd
- 2 EL parmezaan gerapst
- peper en zout naar smaak
- 1/4 tas tomatensaus
Instructies
- Rasp de bloemkool met de hand, of maal hem fijn in een blender tot de grootte van rijstkorrels.
- Stoom de bloemkoolrijst gedurende 7 à 8 minuten gaar in de microgolf of in een vergiet boven kokend water. Laat de bloemkool vervolgens kort afkoelen.
- Meng de bloemkool met het ei, de mozzarella, parmesaan en zout en peper naar smaak.
- Plet het deeg in een ronde, lage taartvorm die je met een stuk bakpapier belegd hebt. Zo kan je de pizza na het bakken gemakkelijk uit de vorm halen.
- Bak de pizzabodem gedurende 10 à 15 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven.
- Top de pizza met de tomaten saus en jouw beleg naar keuze.
- Bak ze een verdere 10 minuten en dien onmiddellijk op.
Deel dit Recept |
Karne - Dressing in Labels
Dit recept klinkt als muziek in de oren! Perfect voor een vegetariër zoals mij!
x Karen