februari 11, 2016
10 recepten voor wafels gemaakt van restjes…
Vorig weekend scoorde ik bij het Leger des Heils een ‘old-school’ wafelijzer voor 99 cent.
Het was even schrobben geblazen om het ding proper te krijgen, maar voor dat geld en recyclage-gewijs vond ik het een goede deal. Nu maar hopen dat ik mijn vingers niet verbrand.
10 recepten voor wafels gemaakt van restjes…
Natuurlijk ging ik direct opzoek naar recepten voor wafels van restjes. Het is er nog niet van gekomen om er eentje van uit te proberen, maar ik geef ze toch graag al even aan jullie mee.
Wafels van een restje brood, rijst of granen
- Wentelteefje wordt wafel
Een ouderwets wentelteefje of verloren brood kan je natuurlijk evengoed in een wafelijzer klaarmaken in plaats van in de pan. Het leuke ruitjespatroon krijg je er voor niks bij. (weelicious.com) - Wafels gemaakt met een restje rijst
Dik je wafelbeslag aan met een restje rijst voor. Bekijk het recept hier - Of heb je het liever gezonder?
Check dan dit recept voor hartige wafels op basis van quinoa. simplyquinoa.com
Wafels met een restje rijst
Ingrediënten
- 200 gram bloem zelfrijzend
- 1/2 pakje vanillesuiker
- 2 1/2 dl spuitwater
- 30 gram rijst een gekookt restje
- 2 ei(eren)
- 1/2 dl melk
- snuifje zout
- 80 gram boter gesmolten
Instructies
- Meng de bloem, het zout en de vanillesuiker in een kom
- Voeg de melk en het spuitwater toe en meng tot een glad beslag zonder klontjes.
- Roer her restje rijst door het beslag.
- Voeg het eigeel en de gesmolten boter toe.
- Klop het eiwit stijf en vouw dit door het beslag.
- Omdat je boter aan het deeg hebt toegevoegd is het niet nodig om het wafelijzer in te vetten. Giet het deeg gelijkmatig op het wafelijzer, sluit het en keer direct om. Laat de wafels gedurende +/- 4 min bakken en haal ze daarna direct uit.
- Dien de wafels direct op met wat vers fruit en/of slagroom.
Wafels van restjes groenten
- Aardappelpuree
Zin in ‘cheesy’ wafels met een restje aardappelpuree en heel veel cheddar? (www.justataste.com) - Zoete aardappel
Of klassiek Amerikaanse wafels voor ontbijt, met zoete aardappel en maple syrup? (blog.naturebox.com) - Rode biet latkes worden wafels
Een tijdje terug poste ik een recept voor deze rode biet latkes met gerookte sprotfilet en roomkaas. Lijkt me prima om deze eens tussen een wafelijzer te proberen. - Rode biet maar dan zoet
Maar rode biet wafels in een zoete versie kan natuurlijkook. Mét kokosroom. (www.sheknows.com)
Wafels van een restjes vlees of vis
- Ham en kaas
Deze doet mij een beetje denken aan een croque monsieur in wafelvorm. Restjes ham en kaas door je wafelbeslag gemengd en dan bakken maar. Enkel de ketchup ontbreekt voor mij nog. (www.epicurious.com) - Aardappelwafeltjes met gerookte zalm
Een variante op bovenstaande wafel op basi van een resjte aardappelpuree, maar dan met sliertjes gerookte zalm. En liefst nog wat zure room en verse bieslook of dille. - Een waffle tuna melt!
Een bom denk ik, maar deze ga ik toch zeker eens proberen. Warme tonijn, met smeuïge kaas en een soort van ‘cowlslaw’. Yummy! (realfoodbydad.com)
Aardappelwafeltjes met gerookte zalm
Ingrediënten
Instructies
- Smelt de boter in een pan en fruit de ajuin en knoflook gedurende +/- 5 min tot de glazig zijn.
- Meng het restje aardappelpuree met de ajuin, de bloem, eieren, dille, zout en peper.
- Schep telkens +/- 1/2 tas van het beslag (afhankelijk van hoe groot je wafelijzer is) in het voorverwarmde wafelijzer en bak de wafels gedurende 3 à 5 min
- Serveer de aardappelwafeltjes met gerookte zalm en zure room.
Geen commentaren