Make the most out of your ingredients
title image

Vegan mayonaise

Vegan mayonaise

Empty the Fridge - Vegan mayonaise

Aangezien ik minder en minder vlees probeer te eten, staan er regelmatig peulvruchten zoals kikkererwten, zwarte bonen en linzen op het menu om voldoende proteïnen binnen te krijgen. Om zo min mogelijk afval te producteen zou ik eigenlijk in bulk gedroogde bonen moeten kopen en deze dan weken en koken. Meestal doe ik dat, behalve wat kikkererwten betreft. Een bokaal open trekken is gewoon net iets handiger en sneller en bovendien gebruik ik de bokaaltjes om mijn kruiden in te bewaren.

Aquafaba

Om in de zero-waste spirit te blijven, ging ik echter wel op zoek naar een recept om het kikkererwten vocht te hergebruiken.

Dit vocht wordt aquafaba genoemd en heeft de fantastische eigenschap dat wanneer je het opklopt het de textuur van opgeklopt eiwit bekomt. Bijgevolg is het dan ook een populaire eiwit vervanger in vegan gebak en zoete bereidingen. Ik kwam al recepten tegen voor aquafaba meringues en chocolademousse met opgeklopte aquafaba.

Maar het beste vind ik tot hiertoe nog steeds deze vegan mayonaise. De werkwijze is quasi hetzelfde als bij gewone mayonaise, maar je moet wel zeker en vast de juiste olie gebruiken, anders wordt je vega versie niet dik. Je gebruikt dus best zonnebloemolie, want olijfolie geeft niet de juiste textuur met een lopende veganaise tot gevolg.

Veganaise met een smaakje

Vegan mayonaise lijkt qua textuur heel erg op ’the real deal’. Romig en vet!

Maar aangezien er geen ei inzit, boet je een beetje qua smaak in. Maar dat kan je gemakkelijk oplossen door er wat extra smaakjes aan toe te voegen.

  • Een Spaanse aioli versie met verse look en paprikapoeder
  • Spicy Oosters met wasabi en sesamolie
  • Op z’n Japans met wat miso
  • Italiaans met een paar druppels truffelolie of en eer lepeltje tapenade van zongedroogde tomaat erdoor gemengd

Super makkelijk om je vegan mayonaise aan te passen aan jouw smaak en gerecht van het moment. Eventueel kan je gewoon vegan mayonaise ‘natuur’ maken zoals in onderstaand recept en dan last minute je smaakmakers toevoegen.

Je kan je zelfgemaakte vegan mayonaise ongeveer twee weken in de koelkast bewaren.

(bron beeld: sasha 2109  – Shutterstock.com)

Recept Afdrukken

Vegan mayonaise

Empty the Fridge - Vegan mayonaise
Stemmen: 6
Score: 2.83
Jij:
Stem op dit recept!
Maaltijd Smaakmaker
Keuken Belgisch
Moeilijkheidsgraad Gemakkelijk
Seizoen Herfst, Lente, Winter, Zomer
Prep Tijd 5 minuten
Porties
bokaal
Maaltijd Smaakmaker
Keuken Belgisch
Moeilijkheidsgraad Gemakkelijk
Seizoen Herfst, Lente, Winter, Zomer
Prep Tijd 5 minuten
Porties
bokaal
Empty the Fridge - Vegan mayonaise
Stemmen: 6
Score: 2.83
Jij:
Stem op dit recept!

Ingrediënten

Instructies

  1. Doe de aquafaba, appelazijn, zout en mosterd in een hoge mengbeker waar je staafmixer in past.
  2. Mix alles schuimig en voeg tijdens deze stap je eventuele extra smaakmakers erdoor.
  3. Giet er dan geleidelijk aan de zonnebloemolie bij tot je een dikke, romige veganaise bekomt.

Deel dit Recept

Geen commentaren.
Laat een bericht na: