Make the most out of your ingredients

Rieska (Fins platbrood)

Rieska (Fins platbrood)

Ik ben de laatste tijd volop aan het experimenteren met soorten brood die snel klaar zijn. De truc bij dit soort broden is om geen gist of starter te gebruiken waardoor het brooddeeg niet moet rijzen en dus snel klaar is. Het resultaat is meestal een erg plat en stevig brood. Vandaag waagde ik me in de serie snelle broden aan Rieska: een Fins platbrood gemaakt van spelt- of roggebloem en gekookte aardappel.

Rieska is het perfecte recept als je een klein overschotje gekookte aardappelen of puree op overschot hebt.

Rieska (Fins platbrood)

Het recept voor Rieska is echt super eenvoudig. Je mengt het overschotje geprakte aardappelen met spelt- of roggebloem, een snuifje zout en ei. Eventueel kan je er nog wat spelt- of havervlokken doormengen. Daarna maak je er rechtstreeks op een met bakpapier beklede bakplaat ronde broodjes van +/- 5mm dik van. 20 min in de oven op 220°C en je hebt een krakend vers platbrood op tafel!

Rieska smaakt het lekkerst vers uit de oven met wat boter en gerookte zalm, wat fetakaas of zoet met een beetje boter en confituur.

(bron beeld: shutterstock.com)

Recept Afdrukken

Rieska (Fins platbrood)

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Maaltijd Brood
Keuken Scandinavisch
Moeilijkheidsgraad Gemakkelijk
Seizoen Herfst, Lente, Winter, Zomer
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
rieska
Maaltijd Brood
Keuken Scandinavisch
Moeilijkheidsgraad Gemakkelijk
Seizoen Herfst, Lente, Winter, Zomer
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
rieska
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!

Ingrediënten

Instructies

  1. Meng alle ingrediënten in een kom en verdeel het deeg in 4 porties.
  2. Plaats de porties deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestuif met een beetje bloem en duw elke portie tot een platte schijf van +/- 5mm dik.
  3. Prik met een vork gaatjes in de platbroden en bak ze 15 minuten op 220°C. Je kan ze eventueel halverwege omdraaien.
  4. Serveer warm met boter, gerookte of gezouten zalm en verse dille.

Deel dit Recept

2 Commentaren
  • Wout Eeckhout
    Beantwoorden
    mei 27, 2019

    Net gemaakt. Een absolute winner. Ik deed er rozemarijn en sjalotjes bij.. wauw!

Laat een bericht na: