Make the most out of your ingredients
title image

Moustalevria

Moustalevria

Empty the Fridge - Moustalevria

Moustalevria… de Griekse versie van Turks fruit

Tijdens een bezoek aan Mimi’s – een vrij nieuw Grieks restaurant in Antwerpen – ontdekte ik Moustalevria. Moustalevria is een Grieks dessert gemaakt van druivensap dat wordt ingedikt en met lekker veel kaneel, sesamzaad en walnoten. Je kunt het een klein beetje vergelijken met Turks fruit maar dan met minder suiker.

Dessert van een restje appelsap

Toen er een aangebroken fles appelsap in mijn ijskast stond, bedacht ik me om het basisrecept van Moustalevria aan te passen naar een appel-versie in plaats van druiven.

Het appelsap bracht ik aan de kook met honing en wat blokjes appel. Om het sap in te dikken gebruikte ik semolina (maïsmeel), maar je kan evengoed gelatine gebruiken. Het resultaat is een soort van fruitmoes die nog verder opstijft in de ijskast.

Blokjes gezond snoep

Je kan de Moustalevria in aparte glazen gieten zoals ik deed of in een glazen ovenschaal gieten en gladstrijken. Nadat de moes opgesteven is, kan je de Moustalevria dan in individuele blokjes snijden en bestuiven met extra kaneelpoeder en bestrooien met sesamzaad en gehakte walnoten. Blokjes gezond snoep ‘in the making’…

The original? Met druiven

De originele Moustalevria wordt volgens dezelfde methode met druivensap in plaats van appelsap gemaakt. Dus als je druivensap in huis hebt kan je die ook eens proberen. Of misschien perensap.

Gelatine in plaats van semolina

Heb je geen semolina in huis? Dan kan je deze vervangen door gelatine.

  • Gebruik in de plaats 10 blaadjes gelatine die je laat weken in koud water.
  • Eens het appelsap kookt, haal je de pan van het vuur en meng je er de gelatine in plaats van de semolina door.
Recept Afdrukken

Moustalevria

Empty the Fridge - Moustalevria
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Maaltijd Dessert
Keuken Grieks
Moeilijkheidsgraad Gemakkelijk
Prep Tijd 4 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Passieve Tijd 3 uur
Porties
Maaltijd Dessert
Keuken Grieks
Moeilijkheidsgraad Gemakkelijk
Prep Tijd 4 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Passieve Tijd 3 uur
Porties
Empty the Fridge - Moustalevria
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!

Ingrediënten

Instructies

  1. Breng het appelsap en de honing aan de kook. Eventueel kan je 1/2 appel in kleine blokjes gesneden laten meekoken.
  2. Zet het vuur lager en voeg onder constant roeren de semolina toe. Breng de Moustalevria aan de kook, voeg de specerijen toe en laat het geheel vervolgens nog een 5-tal minuten zachtjes pruttelen. Het eindresultaat is een fruitpap met de dikte van appelmoes.
  3. Haal het mengsel van het vuur en laat de Moustalevria kort afkoelen vooraleer je hem in individuele glazen of een grote vorm giet. Zet de Moustalevria in de ijskast en laat minimaal 3 uur opstijven.
  4. Bestrooi de Moustalevria met wat extra kaneelpoeder, sesamzaadjes en gehakte walnoten en serveer.

Deel dit Recept

Geen commentaren.
Laat een bericht na: