Hummus met pesto van wortelloof
Koop jij soms een hele bussel wortels en gooi je het loof altijd weg? Dat is vanaf nu dan verleden tijd, want je kan er deze heerlijke pesto van wortelloof mee maken.
Ik probeerde al menig pesto-recept uit. Er zijn gewoon zoveel soorten kruiden en bladgroente die je hiervoor kan gebruiken. Maar deze keer dus een een pesto van wortelloof als extra smaakmaker bovenop hummus.
Van wortel tot blad
Ik probeer zoveel mogelijk om alles van een groenten op te gebruiken. Niet álles natuurlijk (wortelen en schil zijn niet de beste, eetbare optie), maar toch zoveel mogelijk.
- De stronk van een broccoli kan perfect dienen voor een wok-gerecht of in een slaatje.
- Ik ben volop aan het experimenteren met recepten om de blaren van een bloemkool lekker te bereiden. (Binnenkort meer hierover)
- En nu is dus het loof van wortelen aan de beurt.
In tegenstelling tot het traditionele recept combineerde ik het wortelloof met walnoten in plaats van pijnboompitten. En als kaas gebruikte ik pecorino.
Je kan deze pesto van wortelloof afgedekt ongeveer 2 dagen in de koelkast bewaren. Giet eventueel en laagje olijfolie over de pesto om deze af te schermen.
TIP: Rooster je wortelen in de oven en meng er vlak voor het serveren de pesto van wortelloof onder.
Pesto alom
Toeval wil dat Dorien Knockaert van jongesla.comongesla.be en culinair journaliste er vorig weekend nog een artikel aan wijde in De Standaard. Een van haar favoriete snelle lunch snacks in blijkbaar een toast in het groen met een laagje pesto en daarop gestoofde, groene groenten en spinazie. Eentje dat ik zeker eens ga proberen.
Prep Tijd | 10 minuten |
Kook Tijd | 15 minuten |
Porties |
personen
|
|
|
Ingrediënten
- 1 handvol wortelloof ongeveer 20 gram (gewassen en drooggedept)
- 6 EL olijfolie
- 1 groot teentje knoflook
- 3 EL macadamia noten andere noten zoals pijnboompitten of walnoten zijn ook een optie
- 1/4 tas pecorino of parmezaan
- peper en zout naar smaak
- 1/2 bokaal witte bonen je kan ook kikkererwten gebruiken
- 1/2 citroenen uitgeperst
- 1 1/2 EL tahini
- 1 klein teentje knoflook
- 1/4 TL paprikapoeder
- peper en zout naar smaak
Instructies
- Rooster de noten kort in een droge koekenpan tot ze lichtjes gekleurd zijn.
- Mix het wortelloof, de knoflook, olijfolie en een snuifje zout in een blender tot alles fijngemalen is.
- Voeg de geroosterde noten toe en mix verder tot ze fijngemalen zijn.
- Voeg op het einde de geraspte kaas toe en mix verder tot alles net gemengd is.
- Kruid naar smaak met extra peper en zout.
- Doe de bonen in een vergiet en spoel ze kort onder koud water. Laat ze vervolgens goed uitlekken.
- Doe alle ingrediënten samen in een blender en pureer ze tot een gladde massa.
- Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.
- Doe de hummus in een platte schaal. Schep de pesto van wortelloof in het midden en giet nog een beetje extra olijfolie erover. Serveer met warme pittabroodjes, op geroosterd (oudbakken stockbrood) of als dip bij rauwe groentjes.
Deel dit Recept |
Geen commentaren.