Make the most out of your ingredients
title image

Wat te doen met de broccolistronk?

Met een brococolistronk kan je nog vanalles lekkers maken: in een slaatje, gewokt, geroosterd, ...

– Wat te doen met de broccolistronk?

Stond broccoli op je boodschappenlijstje voor een portie ijzer? Goed plan, maar zoals beschreven in de meeste recepten, heb je waarschijnlijk enkel de broccoliroosjes gebruikt. En zoals de meesten belandt de stronk van de broccoli in je gft-bak. Jammer, want eigenlijk bevat die nog best wel veel smaak en als je het uitgedroogde einde en de schil verwijderd is die helemaal niet zo droog en hard als het op het eerste zicht wel lijkt. Maar wat te doen met de broccolistronk? Awel… Vanalles!

De smaak van een broccolistronk lijkt eigenlijk sterk op koolrabi. Een niet zo heel bekende groente, maar wel heel lekker in slaatjes en ook een aantal warme bereidingen.

Bij deze dus wat stronk-inspiratie:

Om te beginnen: Snijd het harde uiteinde van de stronk en schil hem met een dunschiller.
Empty the Fridge - Slaatje met brocolli

In een slaatje

Snijd de broccoli in flinterdunne reepjes met een mes of met een dunschiller zoals ik hier heb gedaan. Meng de reepjes door je salade of marineer ze met een beetje olijfolie, citroensap, peper en zout. Ik maakte bvb. een slaatje van een restje bruine rijst, gestoomde brocolliroosjes, avocado, tonijn uit blik en reepjes broccolistronk en een dressing van citroensap, gember, knoflook, rode chilipeper, sesamolie en een beetje sojasaus.

Empty the Fridge - Wat te doen met de broccolistronk

In de wok

Snijd de broccoli vervolgens in dunne ‘stokjes’ (julienne voor de hobby-koks). Gebruik de reepjes broccoli in een Oosterse wok. Voeg andere groenten zoals wortelen, paprika, pijpajuin en sojascheuten toe. Nog wat ontdooide scampi’s, eiernoedels en een lekker saus en je hebt snel een gezonde wok.

Empty the Fridge - Soep met een restje broccolistronk

In de soep

Vanzelfsprekend… in broccolisoep. Maar gemengde groentesoep, champignonsoep of aardappelsoep kan ook. En met een scheutje melk erbij wordt de soep extra romig. Of misschien een Oosterse soep met een restje kip en rijstnoedels?

Empty the Fridge - Geroosterde rode bieten met fetakaasGeroosterd

Wanneer je de stronk van een broccoli (of koolrabi) roostert, karameliseert de buitenkant een beetje en krijgt de groente een zoetere smaak. Meng de geroosterde stukjes broccoli met andere geroosterde groenten zoals aardappelen en aubergine, voeg een beetje knoflook, olijfolie, peper, zout en balsamicoazijn toe en je hebt een lekker bijgerecht. Of met geroosterde rode bieten en fetakaas en we zijn helemaal goed bezig!

Bewaren

Geen commentaren.
Laat een bericht na: