Compote van gedroogd fruit
Een gekruid, stroperig dessert gemaakt van overschotjes gedroogd fruit…
Het overkomt jou waarschijnlijk ook regelmatig. Een recept vraagt om gedroogde fruit zoals pruimen, dadels of abrikozen, je hebt er maar de helft van nodig en voor het weet heb je een allegaartje aan gedroogde vruchten in je voorraadkast slingeren.
Als je gedroogd fruit luchtdicht verpakt, blijft het wel een tijdje goed, maar voordat de abrikozen steenhard worden, kan je misschien eens deze compote van gedroogd fruit proberen.
Compote van gedroogd fruit?
- Heerlijk als topping op Griekse yoghurt (voor dessert of ontbijt).
- ‘comforting’ met een beetje vanillesaus of -ijs.
- Als ‘side’ bij een panacotta of flan caramel.
Nog een kopje thee over?
Het leuke aan dit recept voor compote van gedroogd fruit is dat je er ook een restje thee in kwijt kan.
Het gedroogd fruit wordt in een mengeling van appelsiensap, thee en kruiden gestoofd tot je een kleverig, zoet mengsel bekomt. En… geen extra suiker nodig dankzij al die natuurlijke fruitsuikers.
Je kan eender welke thee gebruiken, gaande van Earl Grey tot groene thee of kamillethee. Als je geen restje thee hebt staan, kan je er natuurlijk gewoon nieuwe zetten (goed straf) of meer appelsiensap en een beetje water voor de compote gebruiken.
De compote blijft in een goed afgesloten pot in de ijskast ongeveer 2 weken goed.
(bron beeld: shutterstock.com)
Kook Tijd | 2 uur |
Porties |
porties
|
|
|
Ingrediënten
- 500 gram gedroogd fruit pruimen, vijgen, abrikozen, appels, veenbessen, rozijnen ...
- 100 ml appelsiensap
- 100 ml thee
- 4 kruidnagel
- 1/2 stokje kaneel
- 6 zwarte peperkorrels
- 2 schijfjes gember
Instructies
- Doe alle ingrediënten samen in een kookpot en laat het fruit gedurende +/- 2 uur zachtjes sudderen zodat alle smaken zich vermengen en het fruit opzwollen is.
- Laat de kort compote afkoelen en schep hem in een propere, hersluitbare bokaal. Laat volledig afkoelen vooraleer je de bokaal sluit.
Deel dit Recept |
Geen commentaren.