mei 29, 2015
Asperges langer bewaren
Het is volop het seizoen van de asperges. Dus als je er nog geen asperges à la flamande, in de oven geroosterd, of – mijn favoriet – met gehaktballetjes en kervel in een roomsausje, hebt gegeten, wordt het hoog tijd.
Omdat asperges nog altijd wel wat prijzig zijn, bewaar je ze best wel optimaal om er zo lang mogelijk van te kunnen smullen.
Houd deze tip in je achterhoofd om asperges langer te bewaren
Bewaar asperges rechtop in een bodempje water. Zo kan je ze een paar dagen langer bewaren vooraleer je ze opeet.
6 stappen om asperges langer te bewaren
- Koop alvast de beste asperges zonder gespleten of harde steeltjes.
- Snijd 1,5 cm van de onderkant van de steeltjes.
- Giet een bodempje water van +/- 2,5 in een glazen bokaal.
- Zet de asperges rechtop in de bokaal zodat de steeltjes onderstaan.
- Zet eventueel een plastieken zakje over de asperges.
- Vervang het water regelmatig zodat het altijd helder is.
(bron beeld asperges: shutterstock.com)
Romige aspergesoep (van de steeltjes)
Ingrediënten
- 25 à 60 asperges de eindjes
- 1 ajuin fijngehakt
- 2 middelgrote aardappel(en) in blokjes
- 1/2 citroen(en)
- 1 EL olijfolie
- 1/4 tas room
- peper en zout
- 1/4 tas parmezaan geraspt
- 12 à 18 asperges enkel de puntjes (optioneel ter decoratie)
Instructies
- Doe de asperges in een grote pot en overgiet ze met water tot ze +/- 2,5 cm onderstaan.
- Breng het water aan de kook en laat de asperges gedurende 30 à 40 min koken tot ze zeer zacht zijn.
- Mix de soep goed door elkaar en zeef het mengsel vervolgens. Vang de gezeefde soep op in een kom.
- Fruit de ajuin en blokjes aardappel in de olijfolie gedurende +/- 10min.
- Voeg de gezeefde asperge-bouillon toe en laat de soep zachtjes pruttelen gedurende 20 à 30 min.
- Mix de soep vervolgens nog eens goed door elkaar.
- Voeg het citroensap en de room toe en kruid met peper en zout naar smaak.
- Serveer de soep met de geraspte parmezaan en de aspergepunten als je er hebt. (Ook lekker met gebakken Italiaanse gerookte ham !)
Geen commentaren