april 13, 2015
18 recepten voor een restje kappertjes
Ik weet niet hoe dat bij jullie zit, maar een potje kappertjes blijft bij mij precies een eeuwigheid in de ijskast staan vooraleer het op geraakt. Misschien is het wel omdat die kleine dingetjes zo zout zijn, dat ik ze niet zo vaak gebruik?
Kappertjes blijven nochtans vrij lang goed omdat ze gepekeld zijn.
- ongeopend: 1 à 2 jaar
- geopend (in de ijskast): 1 jaar
Dus tijd zat! Maar voor het geval dat jouw kapertjes-consumptie nog lager ligt dan die van mij, schotel ik je alvast 18 recepten voor een restje kappertjes voor.Mijn zoektocht leverde een aantal recepten vanop de blog zelf op, maar ook leuke recepten van andere (voornamelijk) Belgische en Nederlands foodblogs. Smakelijk!
18 recepten voor een restje kappertjes
Salades
Caesar salade
Ingrediënten
- 1 krop romeinse sla
- 40 gram Parmezaan in grote schilfers
- 1 tas croutons
- 4 EL mayonaise
- 1 EL worcestersaus
- 1 blikje ansjovis
- 1 limoen
- 1 teentje knoflook
- peper
- 1 ei(eren) hargekookt
Instructies
- Voor de saus mix je de mayonaise, ansjovis, limoensap, worcestersaus, knoflook, het hardgekookte ei en de peper samen met een beetje olijfolie tot een gladde saus.
- Snijd de sla in hapklare stukjes, was en droog ze.
- Meng de salade met de dressing en dien op.
- Voeg de Parmezaanse kaas en de croutons toe en dien op.
- Aardappelsalade met kappertjes (www.desmaakvancecile.com)
- Venkelsalade met citroendressing (seizoensgerichteten.blogspot.be)
- Maftoul in ’t groen (www.groeneprinses.be)
Pasta gerechten
- Pasta puttanesca (www.watzijzegt.com)
- Pasta met borerenkool (jongesla.com)
- Spaghetti met aubergine, tomaat, basilicum, mascarpone en kappertjes (gewoonwateenstudentjesavondseet.blogspot.be)
- Pasta met tomatensaus (www.alledagenhonger.be)
- Macaroni carbonara met kappertjes en salade (www.solo.be)
Vleesgerechten
Pizzaiola saus
Ingrediënten
- 3 EL olijfolie
- 1 sjalot fijngehakt
- 2 teentjes knoflook
- 1 blik tomaten 250 gram
- 3 à 5 ansjovis (ingelegde dus) fijngehakt
- 1 à 2 EL kappertjes
- 1 à 2 EL worcestersaus
- peper en zout
- 1 handvol peterselie grof gehakt
Instructies
- Fruit de sjalot gedurende 2 à 3 min in een 3-tal lepels olijfolie in een grote pan.
- Voeg de fijngehakte knoflook toe en laat deze eventjes mee bakken.
- Voeg de tomatenblokjes en een beetje water toe.
- Voeg de ansjovis en worcestersaus toe en kruid naar smaak en peper en zout. (Let op met het zout want worcestersaus is al redelijk zout).
- Laat de saus gedurende 15 min à 20 min op een zacht vuurtje pruttelen. Als ze te dik wordt (of te zout is) kan je altijd een beetje extra water toevoegen.
- Bak ondertussen je biefstuk of kipfilet en kook wat pasta beetgaar.
- Schep de pasta en het vlees op een bord, overgiet met de pizzaiola-saus en werk af met een handvol gehakte peterselie.
- Pizzaiola saus
Een lekker stevige saus op basis van tomaten met worcestersaus en kappertjes. Heerlijk over steak of bij een stevigere vis zoals rogvleugel. - Siciliaanse caponata
- Vitello tonato (uitpaulineskeuken.nl)
- Koningsberger Klöpse (www.kitchentablefood.com)
Dit gerecht moest voor mij persoonlijk zeker en vast mee opgenomen wordt in het lijstje van recepten voor een restje kappertjes, want het is het lievelingsgerecht van mijn vader. De saus kun je vergelijken met die van een fricassee. En dan malse balletjes van kalfsgehakt, kappertjes en bloemige aardappelen erbij. Ik krijg er nu al zin in. - Steak tartaar (www.deeleenkoe.be)
Visgerechten
- Tonijnsalade (madebyellen.com)
- Rogvleugel met kappertjes (kokenophakken.be)
- Puntpaprika’s met tonijn, zongedroogde tomaten en kappertjes (www.lekkerensimpel.com)
Vegan
- Knolselderij stoofpotje met kikkererwten en couscous (veganchallenge.nl)
Heb je zelf nog een top recept voor een overschotje kappertjes? Laat het mij weten
(bron beeld gepekelde kappertjes: shutterstock)
CreativEls
Super bedankt voor dit goede overzicht en vooral lekkere overzicht, ik hou van die smaak.
Empty Fridge
Graag gedaan! Als je nog iets in je voorraadkast hebt staan dat in de aanmerking komt voor ‘Empty the Pantry’ mag je mij dat altijd laten weten. Dan kan ik op zoek…