Make the most out of your ingredients
title image

Jacket potatoes

Jacket potatoes

Empy the Fridge - Jacket potatoes

Jacket potatoes zijn een geweldige ‘all-arounder’ als het op het opgebruiken van restjes aankomt.

Overschotjes-king

Heb je wat restjes vlees of vis over? Een klein beetje van die Chili con carne of Bolognaise saus, maar net niet genoeg voor een volwaardige maaltijd? Dit zijn slechts enkele van de overschotjes die de basis kunnen vormen van jouw Jacket potatoes.

De naam zegt het zelf: aardappelen in de schil gegaard die vervolgens naar believen ’topped’ met wat jouw ijskast te bieden heeft.

De basis voor Jacket potatoes

De basis is voor elke Jacket potatoe hetzelfde:

  • Was grote vastkokende aardappelen grondig en dep ze droog.
  • Wrijf elke aardappel in met een beetje olijfolie.
  • Bak de aardappelen gedurende 20 minuten in een op 220°C voorverwarmde oven.
  • Verlaag de temperatuur vervolgens naar 170°C en balk ze verder gedurende +/- 45 minuten tot de schil krokant is en de aardappelen zeer gaar.
  • Maak een inkeping in de bovenkant van de aardappel en knijp een beetje in de zijkanten zodat er een opening ontstaat.

En nu enkel nog de toppings!

‘Topping’-inspiratie

Omdat er wat die toppings voor Jacket potatoes betreft, keuze en variatie te over is, presenteer ik jullie hier met een lijstje van mogelijke combinaties en recepten.

Jacket potatoes met vlees of vis

  • De ‘USA classic’: zure room + cheddar kaas + pijpajuin + krokant gebakken spek
  • Zweeds: zure room + dille + gerookte zalm
  • Mexicaans: een restje Chili con carne + avocado + zure room + koriander
  • Italiaans: een overschotje spaghettisaus + geraspte kaas
  • Grieks: restje kip + tzatziki
  • Engels: met ‘baked beans’ + bacon of worstjes + cheddar
  • Spaans: chorizo + paprika + kaas

Veggie Jacket potatoes

  • met broccoli en cheddar (+ tonijn)
  • met cottage cheese, tomaat en basilicum
  • met een restje ratatouille of caponata en parmezaan
  • Mediterraans: met hummus en gegrilde groenten (zoals bvb. deze van de Minimalist Baker)
  • Grieks: spinazie + fetakaas + munt of dille
  • Cheesey: met alle restjes kaas die je maar kan bedenken

Je ziet, de opties voor Jacket potatoes zijn oneindig! Nu enkel nog een slaatje erbij en je bent gesteld.

Wat is jouw favoriete combo?

Tips:

  • In plaats van gewone vastkokende aardappelen, kan je ook altijd zoete aardappels gebruiken.
  • Wil je het wat licht houden? Vervang de zure room dan door een lepeltje yoghurt of platte kaas.
  • Jacket potatoes zijn trouwens super barbecue materiaal. Wikkel ze in aluminiumfolie en bak ze op de barbecue ipv in de oven.
  • Heb je geen uur de tijd? Bak de aardappelen dan de avond ervoor gedurende 30 à 40 minuten en bak ze de dag erop verder af in de oven om tijd uit te sparen.
Recept Afdrukken

Jacket potatoes

Empy the Fridge - Jacket potatoes
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Maaltijd Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Amerikaans
Moeilijkheidsgraad Gemakkelijk
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 60 minuten
Porties
potatoes
Maaltijd Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Amerikaans
Moeilijkheidsgraad Gemakkelijk
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 60 minuten
Porties
potatoes
Empy the Fridge - Jacket potatoes
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!

Ingrediënten

Instructies

  1. Wrijf elke aardappel in met een beetje olijfolie.
  2. Bak de aardappelen gedurende 20 minuten in een op 220°C voorverwarmde oven.
  3. Verlaag de temperatuur vervolgens naar 170°C en balk ze verder gedurende +/- 45 minuten tot de schil krokant is en de aardappelen zeer gaar.
  4. Maak een inkeping in de bovenkant van de aardappel en knijp een beetje in de zijkanten zodat er een opening ontstaat.
  5. Bekijk bovenstaande post voor inspiratie qua toppings....

Deel dit Recept

4 Commentaren
  • marleen
    Beantwoorden
    mei 30, 2016

    Staat nummer één om te proberen, ziet er njamie uit ! ;o)

  • Cecile
    Beantwoorden
    juli 28, 2019

    Hoi, kan je ze ook op voorhand bakken en dan terug opwarmen met vulling?

Laat een bericht na: