december 25, 2012
Restje champagne?
Wat te doen met die halve fles champagne die niet meer opraakte? Van alles lekkers! …
Champagne Granita … als dessert of verfrissend hapje tussen 2 gangen
Ingrediënten
- 250 gram tas suiker
- 250 ml tas water
- 500 ml vers appelsiensap
- 500 ml Champagne
- 2 EL limoensap
Bereiding
- Doe de suiker samen met het water in een pan en breng aan de kook tot de suiker gesmolten is.
- Laat het mengsel vervolgens volledig afkoelen.
- Voeg het appelsiensap, de champagne en het limoensap toe.
- Giet het mengsel in een vriezerbakje en bevries het gedurende 8 uur tot het opgesteven is.
- Haal de granita uit de diepvries 10 min voor je hem wil opdienen. Na 10 min. kan je de granita dan met een vork mengen om een korrelige structuur te bekomen.
in sauzen voor bij vis/ sint-jacobsvruchten
- Bak je vis naar keuze zoals je dat gewoonlijk zou doen in en pan.
- Voeg vlak +/-5 min voordat de vis gaar, een scheut champagne toe aan de pan. Eventueel kan je ook wat kappertjes toevoegen.
- Laat de alcohol heel even verdampen en voeg dan room toe om een dikkere saus te bekomen.
Je kan de champagne ook gebruiken om de saus van een vissers-stoofpotje extra smaak te geven.
Heerlijk in een risotto
Voeg het restje champagne toe aan de bouillon die je als basis gebruikt voor je risotto. Of risotto met courgettes & parmezaan & een gebakken scampi’s erbij…
Risotto met venkel en spinazie
Ingrediënten
- 1/2 bol venkel in fijne reepjes
- 4 handen spinazie
- 1 kleine ajuin fijn gehakt
- 20 gram boter
- 600 ml groentebouillon
- 75 ml witte wijn
- 200 gram risotto rijst (arborio)
- 1 TL citroenzeste
- 1/2 tas parmezaan geraspt
Instructies
- Smelt de boter in een grote kookpot over een middelgroot vuur en fruit de fijngesnipperde ajuin hierin gedurende +/- 5min aan.
- Voeg vervolgens de venkel toe en fruit deze gedurende +/- 10 min, tot hij zacht is.
- Warm ondertussen de bouillon op en laat deze op een zacht vuurtje, samen met de witte wijn, sudderen.
- Roer de rijst door de ajuin en venkel tot alles mooi gemengd is.
- Voeg vervolgens, pollepel per pollepel de bouillon toe. Zorg ervoor dat je pas een volgende schep bouillon toevoegt, wanneer de vorige bijna volledig opgenomen is door de rijst. De rijst mag niet 'zwemmen'.
- Herhaal deze stap tot je alle bouillon opgebruikt hebt en/of de risotto zacht is (+/- 18 min).
- Voeg op het eindje de blaadjes spinazie, de citroenzeste, een klontje en de geraspte parmezaan toe.
- Roer alles goed door elkaar tot de spinazie geslonken is en laat de risotto nog een 2-tal minuten rusten.
- Serveer met een stukje zalm of de pangrattato.
Als dessert! Fruit in champagne siroop
Ingredienten
- 120 gram suiker
- 500 ml Champagne (of droge witte wijn)
- 250 ml water
- 3 reepjes limoenschil
- 2 EL citroensap
- 4 kruidnagels
- 1 kaneelstock
- 5 rijpe perziken/nectarines
Bereiding
- Doe alle ingrediënten behalve het fruit samen in een pan en breng aan de kook over een middelmatig vuur.
- Zet het vuur laag en laat gedurende +/- 5 min sudderen tot de suiker volledig opgelost is.
- Voeg het fruit toe laat het geheel nog even sudderen.
- Haal de pan van het vuur en laat de siroop met het fruit afkoelen.
- Verwijder het fruit en laat de siroop nog wat inkoken (+/- 10 min)
- Giet de siroop terug over het fruit en laat opnieuw afkoelen.
- Dien op met wat frambozen
Geen commentaren