Op 1 januari deelde ik op ATV mijn recept voor een Strata met kip cheddar en broccoli. Strata is eigenlijk een hartige broodpudding waarbij je stukjes oudbakken brood mengt met overschotjes vlees, kaas en groenten en deze in een melk-eimengsel in de oven mooi krokant bakt.
Strata met restjes kip, broccoli en cheddar… een top restjes wegwegwerker
Strata is een topper op het vlak van restjes wegwerken.
Heb je vaak brood over en ben je gewone (zoete) broodpudding een beetje beu? Of weet niet meer wat doen met al die kilos chapelure? Strata is the answer… Je kan eender welke soort brood gebruiken zoals oudbakken stokbrood of ciabatta, zuurdesembrood, pistolets, …Daarnaast kan je er een allegaartje aan overschotjes in kwijt, gaande van restjes gekookt vlees of charcuterie, tot groenten en kaas. En een extra bonus is dat je de strata gemakkelijk de avond ervoor kan maken en een nachtje in de koelkast laten trekken. ’s Morgens moet je hem dan enkel nog een uurtje in de oven schuiven.
De kunst van het strata maken
Dr kunst bij gerechten zoals deze Strata met restjes kip, broccoli en cheddar is om je overschotjes goed te combineren. Gooi niet zomaar alles samen in je ovenschaal, want ook hier geldt ‘less is more’. Combineer een aantal ingrediënten die goed bij elkaar passen en breid niet al te veel uit.
Strata stap voor stap:
- Kies je brood
- Bekijk welk overschotje vlees of vis je in huis hebt
- Combineer dat met een groente die erbij past
- Top met lekkere kaas
Lekkere strata combinaties zijn o.a.:
- Restjes gekookte ham met geitenkaas en asperges
- Wat worstjes die je over hebt met tomaat, champignons en oude kaas
- Overschotjes steak met paprika, tomaat en cheddar
- Roquefort met peren
- Gerookte of gekookte zalm, spinazie en ricotta of parmezaan
- Een veggie versie met heel veel verschillende groenten en kaas
Recept Afdrukken
Strata met restjes kip, broccoli en cheddar
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
|
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
|
Instructies
Snij het oudbakken brood in blokjes van +/- 2 cm en leg het in een ingevette ovenschaal.
Snij de overschotjes kip en broccoli in hapklare stukjes en voeg deze toe aan het brood.
Kluts de melk met de eieren, mosterd, de helft van de geraspte cheddar en peper en zout naar smaak.
Overgiet de strata ingrediënten met het eimengsel en top met de resterende kaas.
Dek de strata af met aluminiumfolie en laat hem minimaal 2 (maximaal 1 dag) trekken in de koelkast.
Bak de strata op 175°C gedurende +/- 1 uur. Verwijder na 30 minuten de aluminiumfolie zodat de strata mooi kan bruinen. Hij is klaar wanneer het eimengsel gestold is en de kaas gegratineerd.
Laat de strata 15min afkoelen vooraleer je hem serveert.
Geen commentaren.