Sriracha is een Thaïse, pikante; licht zoete chilisaus. Je hebt de typische plastic fles met fluo groene dop zeker wel eens bij de Koreaan of Thai zien staan. Ik heb een lichte Sriracha verslaving en durf ze dan ook op héél veel eten te doen voor die extra kick: over gebakken rijst, een boterham met kaas, in mayonaise, over een omelet, ….
Zerowaste Sriracha
Maar in mijn zerowaste, no plastic parcours probeer ik gaandeweg plastic verpakkingen zoveel mogelijk uit mijn keuken te bannen. En daar hoort mijn geliefde Sriracha saus dus ook bij. Ik was – eens mijn laatste busje op was – niet bereid om mijn voorliefde voor pikant eten en dito sausjes op te geven en ging dus op zoek naar een zelfgemaakt alternatief.
Photo by Timothy L Brock on Unsplash
Gefermenteerde chilipepers
Sriracha wordt gemaakt door chilipepers, suiker en zout te mixen en vervolgens een week te laten fermenteren. Na een week voeg je azijn aan het chili-mengsel toe en laat je dit koken.Vervolgens wordt deze chili pap gemixt en gezeefd.
Na een paar trials & errors vond ik de juiste combinatie die aardig in de buurt komt van het origineel.
Mijn versie van Sriracha is iets minder zoet dat degene die je in de winkel koopt, maar dat kan je naar smaak natuurlijk aanpassen. Ik voegde bovendien een rode paprika eraan toe om de saus iets milder te maken en ineens een grotere hoeveelheid Sriracha te bekomen. Ook is mijn versie iets lopender. Waarschijnlijk omdat er geen dik- en bewaarmiddelen aan te pas komen. Bij de volgende batch ga ik de chilisaus iets langer laten inkoken om een dikker resultaat te bekomen.
Het originele recept voor Sriracha bevat vaak ansjovis of vissaus om een extra rokerige smaak te bekomen. Mijn recept is echter vegan.
Welke chilipepers gebruiken?
Ik gebruikte de gewoon lange, rode chilipepers die je meestal in de winkel vindt. Afhankelijk van hoe pikant je jouw Sriracha wil maken, kan je voor pikantere exemplaren kiezen zoals Thaïse pepertjes of Scotch bonnets. Maar eerlijk gezegd was deze al redelijk pikant 🙂
Recept Afdrukken
Sriracha
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
|
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
|
Instructies
Combineer de chilipepers, paprika. suikers en zout. Pulseer in een keukenrobot of mix met een staafmixer tot er een grove puree ontstaat.
Schep het mengsel in een glazen bokaal, sluit af en bewaar gedurende 7 dagen bij kamertemperatuur, dagelijks roerend. Eens de fermentatie op gang komt, kan het mengsel een beetje beginnen bruisen.
Schep na 1 week het chili-mengsel in een kleine steelpan op middelhoog vuur. Voeg de azijn toe en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat zachtjes 5 minuten sudderen.
Laat het mengsel afkoelen en pureer in een keukenmachine gedurende 2 tot 3 minuten, totdat een gladde, uniforme pasta ontstaat. Voeg dan een kleine hoeveelheid water toe als het mengsel te dik is om goed te mengen.
Schep het mengsel door een fijne zeef en bewaar in een gesteriliseerde bokaal in de koelkast. Je kan deze gefermenteerde sriracha gemakkelijk een aantal maanden bewaren.
Chris Borgo
Zoete aardappel zou misschien helpen Voor de srirarcha Minder lopend te maken.
Groetjes
Cb
Motionmill admin
Klinkt lekker! Denk alleen dat de sriracha dan minder lang goed blijft.
david
een beetje bio johannesbroodpitmeel of bio agar-agar kan ook helpen