Rabarber chiazaad confituur
Rabarber is slechts van mei tot juli in seizoen. Dus als je van die zoet-zure groente (Ja! Rabarber is een groente.) net zo zot bent als ik, kan je maar beter snel wat stengels in huis halen. Tijdens de lente zijn ze op hun best.
Ben je een confituur-mens, maar is al dat pruttelen, steriliseren en inmaken niet aan jou besteed? Dan is deze rabarber chiazaad confituur iets voor jou!
4 redenen waarom je rabarber chiazaad confituur zeker eens moet proberen…
- Ze is in 20 minuten klaar.
- Er komt geen suiker aan te pas.
- Chiazaad zit boordevol omega-3 vetzuren en is dus een echte superfood.
- En natuurlijk is ze lekker!
Confituur-effect door chiazaad
Chiazaad zwelt op bij contact met water en verandert zo in een soort van gel of pap. Hierdoor zorgt het chiazaad dus voor het gebondene effect dat je bij een normale confituur met gelatine bekomt. Let wel. Ze is wel iets lopender dan normale jam, maar het komt aardig in de buurt.
Zoet-zuur
Ik baseerde mij op dit recept van Cookie and Kate, maar gaf er mijn eigen twist aan door wat gemberpoeder toe te voegen. Ik vind rabarber en gember een super lekkere combinatie. Het maakt het zoet-zure van de rabarber nog net iets pittiger. Ik gebruikte dus vrij weinig honing, maar als je je rabarber chiazaad confituur liever wat zoeter hebt, voeg je gewoon wat extra toe. Je kan eventueel ook maple- of agavesiroop gebruiken.
Bewaartip
Je kan deze rabarber chiazaad confituur ongeveer 1 week in een goed afgesloten potje in de ijskast bewaren.
Deze confituur is smullen…
- op een stukje toast
- door je ontbijt yoghurt
- als aanvulling op ‘overnight oats’
- op pannenkoeken
- …
Rabarber chia confituur
Ingrediënten
- 2 stengels rabarber in reepjes van +/- 1 cm
- 2 EL honing
- 1 appelsien(en) uitgeperst
- 1 EL chiazaad
- 1 TL gemberpoeder
- 1 scheutje water
Instructies
- Doe de rabarber, appelsiensap, het water, honing en gember samen in een pot en laat het mengsel op een laag vuurtje met het deksel erop pruttelen.
- Roer er af en toe door en zet het vuur na 20 minuten uit. Roer vervolgens het chiazaad door rabarbermoes.
- Laat de confituur afkoelen, proef of er nog extra zoetstof bij moet en doe schep ze in een confituurpotje.
No Comments