Hartige shortbread koekjes met restjes brie en ham
Deze hartige shortbread koekjes met restjes brie en ham stonden al een tijdje op mijn ’tryout-list’.
En toen er dan al een paar dagen een stukje Brie ‘stinky’ lag te worden in mijn ijskast, zag ik mijn kans.
Hartig shortbread in plaats van zoet
Shortbread is een traditioneel Brits soort van zandkoekje dat normalerwijze van 2 delen boter, 3 delen bloem en 1 deel suiker wordt gemaakt. Door de grote hoeveelheid boter wordt het nogal kruimelig van textuur. Heerlijk voor bij de thee.
Maar met dit recept ging ik dus de hartige toer op. De bloem mengde ik met gemalen walnoten en de suiker verving ik door een heel klein beetje honing. De 3 smaken bij elkaar maken er een heerlijk aperitiefhapje van: zoute brie en ham gematcht met de walnoten en een tikkeltje zoet.
Perfect voor restjes zachte kaas en (gerookte) ham
Hartige shortbread koekjes zijn het perfecte slachtoffer voor restjes zachte kazen en ham. Ik gebruikte een mengeling van brie, gerookte ham en rozemarijn. Maar de volgende opties lijken mij ook prima:
- restjes zachte kazen zoals: Brie, Camembert, Chaumes, …
- het stevigere werk: Roquefort, Stilton en zelfs geitenkaas, …
- restjes beleg zoals: gerookte of gekookte ham
- restjes kruiden zoals tijm, rozemarijn of oregano
Kaas en boter blijven nog altijd de basis van de shortbread, maar ik zou zeggen… probeer wat verschillende combinaties uit en laat me weten welke in de smaak viel.
Ik maakte 3 korte rolletjes met verschillende smaken en zette die dan tegen elkaar. Zo heb je in 1 rol 3 verschillende soorten!
Hartige shortbread koekjes met restjes brie en ham
Ingrediënten
- 1/2 kopje bloem
- 2 EL walnoten
- 1 snuifje zout
- 1 EL honing
- 80 gram brie in kleine stukjes
- 3 EL boter fijngehakt
- 1 kleine sjalot je kan ook gewone ajuin gebruiken
- 2 plakjes gerookte ham in kleine stukjes (optioneel)
- 1 EL rozemarijn liefst verse (optioneel)
Instructies
- Doe de bloem, het zout en de walnoten samen in een blender en maal ze fijn. Voeg vervolgens de honing, brie, boter en sjalot toe en mix door elkaar tot je een deeg bekomt.
- Haal het deeg uit de blender en leg het op een proper werkblad. Kneed er kort de gerookte stukjes ham en de fijngehakte rozemarijn door indien je die wilt toevoegen tot er overal wat stukjes doorheen het deeg zitten. Als het deeg te nat is, kan je een beetje extra bloem toevoegen. Indien het te droog is, gebruik je een scheutje melk.
- Leeg het deeg op een vel bakpapier en vorm een deegrol van +/- 3 cm diameter. Rol het deeg stevig op in het bakpapier en laat het vervolgens 1 uur rusten in de ijskast.
- Haal na een uur het deeg uit de ijskast. Verwijder het bakpapier en leg het op de bakplaat die je gaat gebruiken. Snijd het deeg in plakjes van +/- 1 cm en leg ze op het bakpapier.
- Bak de koekjes gedurende +/- 12 minuten tot ze gaar en mooi gebruind zijn. Haal de koekjes uit de oven en laat ze op de bakplaat volledig afkoelen vooraleer je ze opeet of in een luchtdicht doosjes bewaart.
No Comments