Fromage fort
Dit recept voor Fromage fort is ideaal voor wanneer je kaas-consumptie nogal aan de hoge kant ligt en je regelmatig kaaskorstjes over hebt. Ik spaarde vroeger al mijn Parmezaan korst op om te gebruiken in soepen of stoofpotjes om ze zo nog meer smaak te geven. Maar Fromage fort is een ‘next level’ kaaskorst recept!
Fromage is ideaal om een een verzameling aan kaaskorstjes en zachte kazen tot een lekker apero-hapje te verwerken. Bovendien kan je er een overschotje witte wijn in kwijt. En als je je Fromage fort extra mooi wil doen ogen, kan je er een bolletje van draaien en dat in een korstje van verse, gehakte kruiden draaien.
Het principe van Fromage fort
- Je spaart al de korstjes van je harde kazen (zonder papier) op
- Eens je er genoeg hebt (eventueel aangevuld met wat zachtere kazen) mix je de korsten met wat witte wijn, knoflook en boter
- Je maakt het geheel wat smeuïger met een zachtere kaas of smeerkaas
- Je Fromage fort is klaar!
De naam liegt er niet om. Fromage fort heeft een erg potente smaak. Je kan het een beetje vergelijken met de smaak van een stevige kaasfondue.
Welke kaaskorsten gebruik je best?
In principe kan je eender welke kaaskorst gebruiken. Enkel roquefort gaat misschien een beetje té straf zijn :). Ik gebruikte voor onderstaand recept de korsten van Parmezaan en wat oude Gouda. Afhankelijk van of je harde of zachte kazen gebruikt, zal je meer of minder boter of smeerkaas moeten toevoegen. Hoe harder de kaaskorstjes, hoe steviger je Fromage fort zal zijn.
Crackers
Bij een aperitief-hapje zoals Fromage fort hoort natuurlijk een goede cracker. Ik mijn zerowaste zoektocht probeer ik deze zoveel mogelijk zelf te maken om plastic verpakkingen te vermijden. De crackers die je op de foto ziet zijn gemaakt van een overschotje zuurdesemstarter. Het recept vind je op de site van zerowastechef.com. Ik bak deze quasi wekelijks om mijn overschot zuurdesemstarter weg te werken en omdat ze zo verdomd verslavend zijn.
Andere zelfgemaakte cracker-opties zijn:
Bloemkool lijnzaad crackers
Ingrediënten
- 2 kopjes bloemkool gekookt
- 2 gehoopte EL boekweitmeel je kan eender welke bloem gebruiken
- 1/4 TL venkelzaad
- 1/4 TL peper
- 1/2 TL zout
- 2 EL amandelpoeder
- 2 EL olijfolie
- 2 EL lijnzaad
- 1 klein teentje knoflook fijngehakt
Instructies
- Hak de bloemkool fijn en wring in een propere keukenhanddoek zoveel mogelijk van het vocht eruit. Meng de uitgewrongen bloemkool met de overige ingrediënten en kneed het tot een deeg.
- Schep het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en duw het met je vingers uit tor een platte laag van +/- 2 mm dik. Trek met een mes lijntjes in het deeg. Zo kan je na het bakken de crackers gemakkelijk in gelijke stukjes breken.
- Bak de crackers gedurende 10 min op 170°C. Draai ze voorzichtig om en bak de andere kant eveneens gedurende 10 min tot de crackers mooi gebruind zijn en droog aanvoelen. Afhankelijk van hoeveel vocht je uit de bloemkool geknepen hebt zal je ze misschien iets langer moeten bakken.
- Haal de crackers uit de oven en laat ze op een rekje afkoelen. Serveer met een dip.
Pita chips
Ingrediënten
- 4 pitabroodjes
- 2 EL olijfolie
- 2 TL paprikapoeder
- 1 TL oregano
- 1/2 TL zout
Instructies
- Snijd de pitabroodjes doormidden zodat je 2 platte schijven bekomt. Snijd ze daarna in stukjes ter grote van tortillachips.
- Meng de stukjes pita met de olie, kruiden zout tot alle stukjes gekruid zijn.
- Schik de gekruide stukjes pita op een bakplaat en bak ze gedurende +/- 15 minuten tot ze goudbruin en krokant zijn.
- Serveer met hummus of andere dip naar keuze.
Serveer de Fromage fort koud met jouw favoriete crackers of smeer een laagje op een toast en rooster tot de kaas bruin is en heerlijk geurt.
Fromage fort
Ingrediënten
Instructies
- Doe de in stukjes gesneden kaaskorsten in een keukenrobot of hakmolentje. Voeg 1 teentje knoflook, +/-60 ml droge witte wijn, de boter en een flinke snuif zwarte peper toe. Zout is meestal niet nodig, maar proef het mengsel en voeg eventueel wat toe.
- Mix tot het mengsel romig maar niet te zacht is. Voeg naar smaak wat zachtere kazen zoals smeerkaas of zachte geitenkaas toe om de Fromage fort minder straf en 'smeerbaarder' te maken.
No Comments