Friday Market Finds #4 – Bosbessen
De voorlaatste in de reeks en tijd Friday Market Finds #4 – Bosbessen… Ze zijn in seizoen in juli en augustus, dus wanneer deze super-food beschikbaar is probeer ik er dan ook zoveel mogelijk van te eten. Je kan ze ook diepgevroren kopen, maar dan vind ik er persoonlijk maar niks aan.
Bluberries don’t come cheap
Voor deze bes vol anti-oxidanten, betaal je toch al gauw een euro of drie vier, maar op de lokale markt zijn ze toch nog altijd net iets goedkoper. Dus kocht ik ineens twee bakjes me al verheugend op een ‘Blueberry pancake’.
Was het niet dat de marktkramer van dienst zo netjes was om de mooiste bessen bovenop te leggen om de gekneusde exemplaren te verbergen. Een derde van de bessen bleek bijgevolg bij thuiskomst nogal beurs te zijn. Snel opgebruiken was dus de boodschap.
Sorteren en bewaren
Eerst plukte ik de gekneusde bessen ertussen uit en hield deze opzij. De nog gave bessen depte ik droog met een stukje keukenrol. Vervolgens deed ik ze in een proper diep bord met op de bodem een nieuw vel keukenrol. Op die manier werd eventueel sap opgevangen en bleven ze nog vijf dagen goed in de ijskast.
Van de gekneusde bosbessen maakte ik:
Chutney van appel en bosbessen
Ingrediënten
- 150 gram bosbessen
- 150 gram appel(en) geschild en in blokjes van +/- 1 cm
- 1/4 grote rode ajuin in blokjes van 1cm
- 60 cl appel cider azijn maar witte wijn azijn kan ook
- 30 gram suiker
- 1/2 citroenen
- 1,5 TL gemberpoeder
- 1,5 TL mosterdzaad
- 8 peperkorrels
Instructies
- Doe alle ingrediënten samen in een pot en laat de chutney gedurende +/- 25 minuten zachtjes sudderen.
- De chutney is klaar wanneer bijna al het vocht verdampt is en de chutney vrij dik is.
- Als je de chutney langer wil bewaren in gesteriliseerde potten, kan je hem best even 10 minuten laten rusten. Anders is hij te warm en loop je het risico dat je confituurpotten barsten.
Vodka bosbes infusie
Ingrediënten
- 1/2 tas bosbessen
- 1/2 EL suiker
- 1/2 EL citroensap
- 500 ml wodka
Instructies
- Meng de bosbessen met de suiker en het citroensap.
- Breek de bosbessen met een lepel. Ze moeten enkel lichtjes gekneusd zijn, dus maak er zeker geen papje van.
- Doe dit mengsel in een voldoende grote afsluitbare glazen pot of fles. Een grote confituurpot op een fles met zo'n ouderwetste porseleinen bierstop zijn ideaal.
- Overgiet het bosbessen-mengsel met de vodka en sluit de pot of fles af.
- Laat de infusie gedurende minimaal twee weken tot een maand rusten. Draai de pot/fles om de twee dagen een keer om.
- Eens de infusie gerust heeft, kan je het fruit verwijderen en de vodka zeven zodat alle restjes bessen eruit zijn.
- Dien de vodka op 'on the rocks', met limonade, of maak er siroop van voor over een taart.
Geen commentaren