Bulgursalade met wintergroenten
De lente komt eraan
Ik deed did weekend mijn eerste terrasje van het jaar met een Aperol Spritz! Zalig, maar toch nog een beetje koud. Een verandering qua weer houdt meestal ook een switch in eetpatroon in. Minder stevige, traag gegaarde stoofpotjes en comfortfood. Voornemens om de winterkilo’s eraf te eten of te sporten, meer slaatjes, … . Iedereen heeft zo zijn plannen. Maar qua ingrediënten voor een frisse, knapperige sla is het – mits je je aan de seizoenen houdt – nog wat pover gesteld.
Vandaar dit recept voor een bulgursalade met wintergroenten. Ik noem het alvast een salade, maar eigenlijk is het een lauw warm gerecht. En je kan het even goed warm eten als een soort van soep, zoals ik de dag erop deed met de restjes.
Een transitie-salade
Ik vind deze bulgursalade me wintergroenten alvast de perfecte transitie van koud weer, naar ‘slaatjes-tijd’. En je kan er, zoals ik zo vaak probeer met de recepten die ik post, een hele resem aan groenten in kwijt. Ik gebruikte savooikool, wortel, knolselder en venkel. Maar variëren is natuurlijk toegestaan. Denk maar aan pastinaak, raapjes of bieten.
Kleine bekentenis: venkel is eigenlijk echt in seizoen van juni t.e.m. september, maar het past perfect bij dit gerecht en ik had er zo’n zin in dat ik er toch eentje meegepikt heb in de winkel.
Restje bulgur
Ik ga er in onderstaand recept van uit dat je de bulgur kookt, omdat het koken met bouillon en kurkuma er extra smaak aan geeft. Maar je kan natuurlijk ook een restje verwerken en een beetje extra kurkuma poeder toevoegen voor de smaak.
Salade wordt soep
De overschot van deze salade at ik dus de dag erop als een soep. Ik warmde het restje groenten en bulgur op in wat groentebouillon en diende het op met een zachtgekookt eitje ‘on the top’.
Bulgursalade met wintergroenten
Ingrediënten
Voor de groenten
- 3 middelgrote wortel(en) geschild en in hapklare stukken
- 1/4 knolselder geschild en in hapklare stukken
- 6 blaren savooikool de harde nerf verwijderd en in vierkantjes van +/- 3 cm gesneden
- 1/2 venkel in hapklare stukken
Voor de dressing
- 1 kleine sjalot
- 1 EL dijonmosterd
- 3 EL olijfolie
- 1 EL dragonazijn
- 1/2 citroen(en) het sap
- peper en zout naar smaak
Voor de bulgur
- 1,5 kopjes bulgur ongekookt
- 1/2 blokje groentebouillon
- 1/4 TL kurkuma
- 3 kopjes water
- peper en zout
Instructies
Voor de bulgur
- Breng het water samen met de groentebouillon aan de kook.
- Voeg de bulgur toe en laat deze 5 minuten koken.
- Zet het vuur uit, roer de kurkuma en een beetje peper en zout door de bulgur en zet het deksel op de pot. Zet opzij.
Voor de dressing
- Meng alle ingrediënten voor de dressing en zet opzij. Start met het mengen van de sjalot, de azijn en het citroensap en voeg pas op het einde geleidelijk aan de olijfolie toe. Zo bekom je een gebonden, iets dikkere dressing.
Voor de groenten
- Zet een ruime pot met kokend water op het vuur.
- Was alle groenten en snijd ze in hapklare stukken. Leg ze in een stoommandje dat op de pot past.
- Stoom de groenten gedurende +/- 10 minuten tot ze gaar zijn. Ze mogen niet meer hard zijn als je er met een vork in prikt, maar niet pappig.
- Doe de bulgur in een kom en meng vervolgens de gestoomde groenten en dressing erdoor.
- Kruid naar smaak met extra peper en grof zeezout.
- Dien de salade lauw warm op.
Karen - Dressing in Labels
Klinkt heerlijk en een goede portie groenten zou ik momenteel wel kunnen gebruiken.
x Karen
http://dressinginlabels.blogspot.com