januari 9, 2013
Restje bier
Was die laatste pint er toch teveel aan? Of staat dat flesje bruin bier al eeuwen in je kast?
Gebruik je restje bier…
In pannekoekbeslag
- Vervang in je normale recept voor panenkoekbeslag een deel van de melk door je restje bier.
- Gebruik bij voorkeur donker bier zoals een Koninck of Leffe.
- Deze geeft een lekkere smaak aan de pannenkoeken en maakt het deeg luchtiger.
- Laat het beslag even rusten en bak vervolgens je pannenkoeken.
Beslag voor fish & chips
- Meng 1 tas bloem met 1 ei, 1 EL knoflookpoeder en 1/2 TL zwarte peper in een kom.
- Voeg vervolgens 1 à 1 ½ tassen bier toe tot je de gewenste dikte van beslag bekomt.
- Dompel de vis in het beslag en frituur deze goudbruin op 180°C.
Frietjes en azijn erbij en je bent helemaal Brits!
Bagels
Bagels smaken zoveel beter als je bier gebruikt in het beslag! Bij voorkeur bruin bier.
Bagels
Ingrediënten
- 1 blikje bier liefst bruin
- 1 tas water
- 1 pakje droge gist +/- 2 & 1/4 TL
- 1 ei(eren) eiwit & -geel apart
- 4 / 1/2 tas bloem
- 1 1/2 TL zout
- 4 tassen water
- 1 TL bruine suiker
- 1 TL maïzena
- 1 TL water
- 1 TL sesamzaadjes
- 1 TL maanzaadjes
Instructies
- Verwarm 1/2 tas bier en 1 tas water in een kleine pan tot het mengsel lauwwarm is.
- Giet het mengsel in een grote kom en meng er de droge gist door tot deze volledig opgelost is. Laat het mengsel gedurende 5 min staan en voeg vervolgens het eiwit toe.
- Voeg 4,5 tas bloem toe aan het biermengsel en meng alles door elkaar tot je een zacht deeg bekomt.
- Plaats het deeg in een ingevette kom en doe ook een beetje olie over de bovenkant van het deeg. Dek de kom af en laat het deeg gedurende 1uur en 15 min rijzen op een warme plek tot het deeg verdubbeld is. Het deeg is voldoende gerezen wanneer je erin kan prikken met je vinger en er een afdruk blijft staan.
- Leg het deeg op een bebloemd oppervlak en verdeel het in 10 gelijke stukken.
- Rol elk stukje tot een bol en vorm met je wijsvinger een gat in het midden. Trek het deeg een beetje uit elkaar tot je een gat van +/- 5 cm diameter bekomt.
- Leg de bagels op een ingevette bakplaat en vet de bagels zelf ook een beetje in met olie. Bedek ze met vershoudfolie en laat de bagels gedurende 10 min rijzen.
- Meng het resterende bier met 4 tassen water en de suiker en breng aan de kook. Zet het vuur vervolgens laag.
- Leg een bagel op een schuimspaan en laat deze voorzichtig zakken in het warme biermengsel. Kook de bagel gedurende 30 sec. Draai de bagel vervolgens om en kook de andere kant ook gedurende 30 sec.
- Leg de bagel op een lichtjes ingevette rooster en doe hetzelfde met de overige bagels.
- Leg de bagels op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel ze met maïzena.
- Strooi er als laatste de sesam- en maanzaadjes over.
- Bak de bagels gedurende 17 min in een op 200°C voorverwarmde oven tot ze goudbruin zijn.
- Laat de bagels afkoelen op een grill.
Geen commentaren