Vietnamese lenterolletjes met mango en kruiden
Zin in koud
Het overkomt me zelden, maar bij warm weer heb ik echt geen zin om in de keuken te staan. En aangezien mijn appetijt bij bij de tropische temperaturen van de afgelopen dagen toch wat kleiner is, zet ik vaker iets koud op tafel. Bij voorkeur ook nog eens Aziatisch getint zoals deze Vietnamese lenterolletjes met mango en kruiden… gewoon omdat dat bij warm weer past.
Zomers hapje
Normaal gezien worden lenterolletjes met een heel arsenaal aan groenten, kruiden en rijstnoedels gevuld, maar ik vind deze versie met enkel kruiden en mango heerlijk. Je kan er restjes koriander, munt, basilicum, spinazie en mango in kwijt en met het pittige dipsausje erbij is het echt een zaligheid als lichte maaltijd of zomers hapje vooraf.
Rollen maar!
Als je de eerste keer Vietnamese lenterolletjes met mango en kruiden maakt is een mini tutorial voor het rollen misschien wel aan de orde:
https://www.youtube.com/watch?v=IfI1wMeDXhg
Nems met mango en kruiden
Ingrediënten
Voor de lenterolletjes
Voor de dipsaus
- 3 EL vissaus
- 3 EL mirin of witte wijn azijn
- 1/2 kopje water
- 2 EL bruine suiker
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 2 limoen(en) uitgeperst
- 1 rode chili peper fijngehakt
Instructies
De voorbereidingen
- Afhankelijk van hoe pikant je de dipsaus wil kan je de zaadjes van de rode chilipeper verwijderen of niet.
- Meng alle ingrediënten voor de dipsaus en roer goed door elkaar tot de suiker opgelost is. Proef en voeg naar smaak extra suiker of limoensap toe. Zet opzij.
- Was alle kruiden en dep ze droog.
- Snij de mango in reepjes van +/- 5 mm dik.
- Zet een kom met warm water klaar om de rijstvellen te weken.
Maak één lenterolletje per keer
- Week een rijstvel in het warm water tot het net zacht is.
- Leg het vel op je werkoppervlak en beleg de helft van de cirkel met een paar blaadjes spinazie, wat verse kruiden en 2 reepjes mango.
- Zorg ervoor dat je langs weerskanten nog ongeveer 3 cm over hebt om het lenterolletje mooi te kunnen dichtrollen.
- Vouw de niet belegde helft over de kruiden, vouw de 2 zijkanten naar binnen. Houd de vulling op zijn plaats terwijl je de rol verder dichtvouwt om een strak lenterolletje te vormen.
- Leg het lenterolletje op een bord en bedek met een vochtige theedoek terwijl je de overige rolletjes rolt.
- Serveer met de dipsaus
ikkenormaal
Ik heb er nooit aan gedacht om rijstvellen ongebakken te gebruiken. Moet ik zeker eens proberen. Bedankt voor het idee
Empty Fridge
Graag gedaan 🙂