Make the most out of your ingredients
title image

16 herfstrecepten met persimmon

16 herfstrecepten met persimmon

Persimmon aka kaki of sharon fruit

Kan jij ook niet uit aan de verschillende benamingen van deze prachtig oranje vrucht?

Ik help je even op weg met een van mijn favoriete soorten fruit in de herfst en winter. En zijn twee soorten persimmon: met tanines (wrang van smaak) of zonder (zoet). Tanines of looizuur geven de persimmon een wrange smaak die pas verdwijnt wanneer de vrucht volledig rijp en glazig is. Bij ons is meestal de zoete variante te koop. De meest gekende soorten zijn Sharon en Kaki, vandaar de naamsverwarring :).

Wanneer is een persimmon rijp?

Het persimmon-seizoen loopt van ongeveer september tot en met maart. Een kaki is rijp wanneer deze mooi egaal oranje is. Een persimmon kan je tot dertig dagen bij kamertemperatuur bewaren. Een rijpe persimmon bewaar je best in de koelkast. Daar blijft ze nog enkele dagen tot een week goed.

Heb je een onrijpe persimmon in huis gehaald?

  • Leg de vrucht met het bruine kopje naar beneden, dan rijpt ze sneller.
  • De persimmonvrucht is ethyleen-gevoelig? Dit betekend dat je ze in een papieren zak kan steken met bijvoorbeeld een banaan of appel om de vrucht sneller te doen rijpen?

Is je persimmon overrijp?

Een overrijpe persimmon herken je aan haar glazige uiterlijk. Ze lijkt een beetje doorschijnend, maar is nog steeds erg lekker.

Een overrijpe persimmon kan je invriezen om en een instant persimmon sorbet van te maken.

Check het recept hier >

Persimmon bewaren voor later

Op de lokale markt bij mij om de hoek gooien ze de persimmon bijna naar je hoofd. Een hele kist voor vijf euro… de verleiding is soms groot. Ben jij overstag gegaan en ben je op zoek naar recepten om een grote hoeveelheid Sharron fruit ineens te verwerken en te bewaren voor later? Bij deze alvast wat inspiratie:

Confituur, jam of chutney

Persimmon heeft een hoog gehalte aan pectine en leent zich dus prima tot het maken van confituur, jam of chutney. En ik kwam ook een leuk recept tegen voor ketchup gemaakt van sharron fruit!

Fruitleer

Fruitleer wordt gemaakt van een puree van overrijp fruit die vervolgens 6 à 8 uur gedroogd wordt. Pro’s kunnen een dehydrator machine te gebruiken, maar je kan fruitleer evengoed in de oven maken (duurt enkel wat langer).

Fruitleer maken… de basics >

Gedroogde persimmon

Heb jij het geduld om je oven lange tijd op een lage temperatuur te laten aanstaan, of nog beter: heb je een voedsel dehydrator… Dan kan je je aan gedroogde persimmon wagen. Net zoals fruitleer een ideale snack.

Recept voor in de oven gedroogde persimmon

Zoet

Ik ben zelf fan van geroosterd fruit als dessert. Geroosterde peer met balsamico en zoete mascarpone is een herfst-favoriet bij mij. Maar deze geroosterde persimmon met chai en yoghurt zou misschien wel eens een concurrent kunnen zijn!

En de de allerbeste fruitsla met herfstfruit en een cranberry citrus dressing mag zeker niet ontbreken in mijn lijstje van persimmon recepten.

Hartig

Een persimmon leent zich niet enkel voor zoete bereidingen, maar is mits de goede combo ook heerlijk in hartige gerechten. Zo combineer een kaki best goed met pittige kazen zoals geitenkaas, stilton of roquefort.

Bij deze mijn bucket-list van hartige persimmon recepten:

banner image
Deel je recepten in de comments onderaan...

Heb jij nog leuke persimmon-recepten in de aanbieding?

Geen commentaren.
Laat een bericht na: