Fruitleer maken
Last of the summer fruit…
Vooraleer al het lekkere zomerfruit weer schaars wordt, kan je je misschien eens wagen aan het maken van fruitleer.
Fruitleer is een gedroogd rolletje gemaakt van puree van overrijp fruit. De ideale, gezonde snack zonder toegevoegde suiker!
Fruitleer maken
Fruitleer wordt gemaakt van een puree van overrijp fruit die vervolgens 6 à 8 uur gedroogd wordt. Pro’s kunnen een dehydrator machine te gebruiken, maar je kan fruitleer evengoed in de oven maken (duurt enkel wat langer).
- Leg een siliconen bakvel op een bakplaat.
- Pureer of prak je overrijp fruit naar keuze. Eventueel kan je de puree een beetje zoeter maken met honing of stevia en er wat extra smaakmakers aan toevoegen.
- Strijk de fruitpuree gelijkmatig uit over een siliconen bakvel.
- Droog het fruitleer gedurende 6 à 8 uur in een op 60°C voorverwarmde oven.
- Eens het fruitleer droog is, laat je het tot kamertemperatuur afkoelen.
Bewaartips
Wanneer het fruitleer afgekoeld is, kan je het in repen snijden en tussen een vel bakpapier oprollen zodat het niet blijft kleven.
Bewaar het fruitleer in een luchtdicht doosje. Op deze manier kan je het ongeveer 1 maand op kamertemperatuur bewaren of 1 jaar in de diepvries.
Welk fruit is geschikt om fruitleer te maken?
Vooral bessen en zachtere soorten fruit zijn geschikt om fruitleer te maken. Denk aan aardbeien, abrikozen, ananas, appels, bananen, mango’s, kersen en allerlei soorten bessen zoals frambozen, aalbessen, bosbessen en bramen.
Fruitleer met een smaakje
Je kan het fruitleer nog een extra smaakje meegeven door er kruiden of gedroogd fruit aan toe te voegen.
Lekkere smaakmakers voor fruitleer zijn kaneel, gember, citroensap of – zeste, appelsiensap of -zeste, geraspte kokosnoot of kleine stukjes gedroogd fruit zoals dadels, venbessen, pompoenpitten of sesamzaad.
(bron beelden: shutterstock.com – fruitleer / citroenen / dadels)
Geen commentaren.