januari 17, 2014
Wintergroenten met spekjes
Eerder deze week maakte ik nog een overzicht van wat er in januari in seizoen is qua groenten (Houd rekening met de seizoenen: Januari). Misschien waren er een paar onder jullie die dachten: saai, alleen maar kool! Maar dit stevige éénpansgerecht bewijst het tegendeel: Wintergroenten met spekjes.
Prei, savooikool, spruiten, aardappelen, witloof en spekjes in de wok en je hebt in no-time een hartig wintergerecht op tafel.
Ik lijst in dit recept voor wintergroenten met spekjes bepaalde hoeveelheden op, maar je kan deze eigenlijk zoals je zelf wil aanpassen. Heb je mer witloof of prei in huis en geen spruiten. Geen probleem. Of heb je nog wat boontjes in de diepvries? Die kunnen er ook perfect bij.
En een extra ingrediënt dat voor mij niet mag ontbreken: ketchup erover!
Wintergroenten met spekjes
Ingrediënten
- 10 à 12 spruiten gekuist en in 2 gesneden
- 2 stronkjes witloof in hapklare stukjes
- 1 middelgrote ajuin fijngesnipperd
- 4 à 6 blaren savooikool
- 2 à 4 middelgrote aardappel(en) een restje kan natuurlijk ook
- 1/2 prei in ringen (optioneel)
- 1 pakje spek blokjes
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 1 TL korianderzaadjes
- 1/2 TL komijnzaadjes
- 1/4 TL chilivlokken
- 1/2 TL oregano
- peper en zout naar smaak
- 2 EL olijfolie
Instructies
- Blancheer de spruitjes, savooikool en aardappelen gedurende +/- 5 min in kokend, gezouten water tot ze beetgaar zijn. Giet de groenten vervolgens af en zet opzij.
- Warm de olijfolie in een wok of grote pan en fruit de fijngesnipperde ajuin samen met de chilivlokken tot ze glazig zijn.
- Zet het vuur hoog en voeg de blokjes aardappel en de spekjes toe en laat deze gedurende +/- 5 min bakken tot ze een goudbruin korstje hebben.
- Daarna volgt de savooikool, de prei, de spruiten en de witloof.
- Roer alles goed door elkaar en voeg vervolgens de knoflook en de overige kruiden toe. Kruid met peper en zout.
- Laat het geheel gedurende 10 à 15 min goed aanpakken tot alle groenten een mooi korstje hebben en gaar zijn.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
No Comments