Make the most out of your ingredients
title image

Zuurkool

Zuurkool

Empty the Fridge - zuurkool

Ik had altijd wat gemengde gevoelens bij zuurkool, maar – zoals dat vaak geldt voor dingen die je zelf maakt – vind ik mijn zelfgemaakte zuurkool enorm lekker. Bijgevolg haal ik tijdens de winter wat vaker kool in huis.

(Zuur)kool = super gezond

Niet enkel bevatten kolen van nature veel vitamine D – wat ideaal is tijdens de maanden met minder zonlicht, maar je kan er best ook veel verschillende gerechten mee klaarmaken.

En zelfgemaakte zuurkool is dan nog eens extra gezond omdat deze gefermenteerd is.

Tijdens het fermentatieproces ontstaan probiotica. Dit zijn goede bacteriën, die de spijsvertering kunnen verbeteren, de immuniteit versterken en ons helpen een gezond gewicht te behouden.

Schrik van fermenteren

Ik had altijd een beetje schrik van fermenteren. Ga ik wel weten of het nog goed is of niet? Gaan de groente misschien rot worden? Ik durfde er gewoon niet aan beginnen of gooide mijn experimenten veel te snel weg. Maar een van mijn kookclub vriendinnen zei op een gegeven moment tegen mij:

Met fermenteren moet je gewoon op je zintuigen vertrouwen. Ruik en proef en je weet instinctief of je ferment gelukt is of niet.

En sindsdien begin ik stilletjes aan meer en meer te fermenteren.

Zelfgemaakte zuurkool is het perfecte instaprecept als je wil beginnen fermenteren. Geen zotte ingrediëntenlijst, een kool kost niks en meestal heb je er nog wel wat van over. Dus de volgende keer als je nog eens een halve rode of groene kool over hebt, moet je het zeker eens proberen. Dat is bovendien het leuke aan onderstaand recept: het leent zich voor beide kleuren kolen.

De gouden regels voor zelfgemaakte zuurkool

Zorg voor brandschoon materiaal

Wanneer je iets fermenteert, wil je de goede bacteriën alle kans van slagen geven. Dus hoe schoner je materiaal, hoe groter de kans tot een geslaagde zuurkool. Zorg ervoor dat je glazen pot goed gespoeld is met warm water en zeep en dat er geen zeepresten zijn.

Gebruik een verse kool

Hoe verser de kool, hoe meer vocht er nog in zit en hoe gemakkelijker dit zal vrijkomen wanneer je de kool begint aan te stampen.

Hoe jonger = hoe meer vocht = hoe meer fermentatie-pekel

Empty the Fridge - Zelfgemaakte zuurkool

Je kool moet ALTIJD onderstaan

Je wil niet dat je fermenterende kool in contact komt met lucht, want dan kunnen er slechte bacteriën ontstaan met een beschimmeld en rottende zuurkool als resultaat. Het doel is om ervoor te zorgen dat de kool onderstaat en niet in contact komt met de lucht, wat ervoor kan zorgen dat je zuurkool gaat rotten.

Je kan er op verschillende manieren voor zorgen dat je kool tijdens het fermentatieproces niet komt bovendrijven:

Dek je kool af met een groot, stevig koolblad, het kontje van de kool of een halve appel.

Gebruik een fermentatiesteen of een zwaar, proper aardewerken plaatje.

Duw te kool onder met een kleinere glazen bokaal of diepvrieszakje gevuld met water.

Gebruik een fermentatie vat. Dit zou ik pas aanschaffen wanneer je regelmatig fermentjes maakt en je de smaak te pakken hebt.

(bron beeld: alexzrv & Pixel Shot – shutterstock.com)


Recept Afdrukken

Zuurkool

Empty the Fridge - zuurkool
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Maaltijd Bijgerecht
Keuken Duits
Moeilijkheidsgraad Middelmatig
Seizoen Herfst, Winter
Prep Tijd 15 minuten
Passieve Tijd 5 dagen
Porties
kool
Maaltijd Bijgerecht
Keuken Duits
Moeilijkheidsgraad Middelmatig
Seizoen Herfst, Winter
Prep Tijd 15 minuten
Passieve Tijd 5 dagen
Porties
kool
Empty the Fridge - zuurkool
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!

Ingrediënten

Instructies

  1. Zorg dat alles goed proper is vooraleer je begint. Was de bokaal die je gaat gebruiken grondig met warm water en zeep. Net zoals je handen.
  2. Bewaar een van de buitenste, stevigere bladeren van de kool. Verwijder de harde kern en snijd de kool in dunne reepjes.
  3. Meng in een grote kom de fijngesnipperde kool met het zout en laat 30 minuten trekken.
  4. Schep de kool vervolgens in de bokaal die je uiteindelijk gaat gebruiken. Gebruik een houten stamper, deegrol of je handen om de kool aan te stampen/te masseren en zo het vocht uit de kool vrij te maken. Na 5 à 10 minuten wordt de kool zachter en begint deze vocht af te geven.
  5. Eens er genoeg vocht vrijgekomen is kan je het komijnzaad en de jeneverbes toevoegen. Druk de kool goed aan zodat er zo min mogelijk luchtbellen zijn en de kool onderstaat in het vrijgekomen vocht.
  6. Dek de koolsnippers af met het koolblad dat je eerder opzij hield. Verzwaar je zuurkool nog extra met een gewicht (zie eerder) om ervoor te zorgen dat je kool tijdens het fermentatieproces niet in contact komt met lucht.
  7. Dek je bokaal af met een fijne doek bevestigd met een elastiek en laat 24 uur staan op een warme plek met een constante temperatuur. Je keukenaanrecht is een goede kandidaat. Na 1 dag check je je zuurkool even en duw je het gewicht naar beneden om eventuele luchtbellen te verwijderen en te zorgen dat de kool goed aangeduwd blijft. Herhaal dit proces de komende 5 dagen en verzeker je ervan dat de kool in de tussentijd niet aan de oppervlakte komt drijven.
  8. Proef na 5 dagen of je zuurkool de gewenste zuurtegraad heeft. Is dit het geval? Schroef dan een deksel op je bokaal en zet deze in de koelkast. Zo stop je het fermentatieproces en kan je je zelfgemaakte zuurkool tot wel 2 maand bewaren. Heb je zuurkool graag nog iets zuurder? Laat hem dan nog wat langer fermenteren.

Deel dit Recept

Geen commentaren.
Laat een bericht na: