Zuurkool
Porties Prep Tijd
1/2kool 15minuten
Passieve Tijd
5dagen
Porties Prep Tijd
1/2kool 15minuten
Passieve Tijd
5dagen
Ingrediƫnten
Instructies
  1. Zorg dat alles goed proper is vooraleer je begint. Was de bokaal die je gaat gebruiken grondig met warm water en zeep. Net zoals je handen.
  2. Bewaar een van de buitenste, stevigere bladeren van de kool. Verwijder de harde kern en snijd de kool in dunne reepjes.
  3. Meng in een grote kom de fijngesnipperde kool met het zout en laat 30 minuten trekken.
  4. Schep de kool vervolgens in de bokaal die je uiteindelijk gaat gebruiken. Gebruik een houten stamper, deegrol of je handen om de kool aan te stampen/te masseren en zo het vocht uit de kool vrij te maken. Na 5 Ć  10 minuten wordt de kool zachter en begint deze vocht af te geven.
  5. Eens er genoeg vocht vrijgekomen is kan je het komijnzaad en de jeneverbes toevoegen. Druk de kool goed aan zodat er zo min mogelijk luchtbellen zijn en de kool onderstaat in het vrijgekomen vocht.
  6. Dek de koolsnippers af met het koolblad dat je eerder opzij hield. Verzwaar je zuurkool nog extra met een gewicht (zie eerder) om ervoor te zorgen dat je kool tijdens het fermentatieproces niet in contact komt met lucht.
  7. Dek je bokaal af met een fijne doek bevestigd met een elastiek en laat 24 uur staan op een warme plek met een constante temperatuur. Je keukenaanrecht is een goede kandidaat. Na 1 dag check je je zuurkool even en duw je het gewicht naar beneden om eventuele luchtbellen te verwijderen en te zorgen dat de kool goed aangeduwd blijft. Herhaal dit proces de komende 5 dagen en verzeker je ervan dat de kool in de tussentijd niet aan de oppervlakte komt drijven.
  8. Proef na 5 dagen of je zuurkool de gewenste zuurtegraad heeft. Is dit het geval? Schroef dan een deksel op je bokaal en zet deze in de koelkast. Zo stop je het fermentatieproces en kan je je zelfgemaakte zuurkool tot wel 2 maand bewaren. Heb je zuurkool graag nog iets zuurder? Laat hem dan nog wat langer fermenteren.