Zelf rijstmelk maken
Gedaan met een karton van 12 brikken de trap op sleuren. Vanaf nu maak je zelf rijstmelk voor een prikje en zonder al dat afval!
Ik waagde me eerder al aan een test om zelf amandelmelk te maken wat ik al bij al veel werk vond, maar niet dus in het geval wanneer je zelf rijstmelk maakt van een overschotje reeds gekookte rijst.
De basis om zelf rijstmelk te maken
rijst + water (+ smaakmakers)
Al wat je moet doen is een overschotje rijst in een blender mixen met 4 keer zoveel water, eventuele specerijen en/of zoetstof toevoegen en je bent klaar. Je kan eender welke soort (reeds gekookte) rijst gebruiken. Ik gebruikte bruine rijst. Let wel de rijstmelk zal nooit zo fijn zijn als de variante die je in de winkel koopt. Onderaan zal een residu van rijstpulp komen te liggen, maar dat kan absoluut geen kwaad.
Breng je rijstmelk op smaak met…
Als je de smaak van rijstmelk nogal flets vindt, kan je die gemakkelijk een beetje aanpassen door één van de volgende smaakmakers toe te voegen:
- kaneel- of kardamonpoeder
- vanille essence
- een zoetstof zoals dadels, honing, maple syrup of agavesiroop
Zelfgemaakte rijstmelk bewaren
Je kan de rijstmelk 2 à 3 dagen in een goed afgesloten fles of bokaal in de koelkast bewaren. Of je kan ze invriezen om er later een smoothie van te maken.
Prep Tijd | 5 minuten |
Porties |
liter
|
|
|
Ingrediënten
- 125 gram rijst gekookt
- 1 l water
- 1/4 tl kaneel optioneel
- 1/2 tl vanille esscence optioneel
- 2 dadels optioneel
Instructies
- Mix de gekookte rijst en het water +/- 1 minuut in een blender tot je een gladde textuur bekomt.
- Voeg eventuele specerijen en zoetstof toe en mix nog even kort door elkaar. Als je dadels als zoetstof gebruikt, meng je die er best al van bij het begin door. Proef en breng verder op smaak.
- Gebruik de rijstmelk onmiddellijk of bewaar ze maximaal 3 dagen in de koelkast.
Deel dit Recept |
ilona
Hallo, ik maak ook zo rijstmelk van restjes gekookte rijst (of kook speciaal wat rijst extra hiervoor). Als je wil kan je de melk ook nog even door een fijne zeef halen. Dan heb je geen last van die pulp (en de pulp kan je weer verwerken in gebak, soep, zelf gemaakte burgers,…)
Empty Fridge
Bedankt voor de tip Ilona! Ga ik volgende keer zeker eens proberen.
Truus
De pulp van amandelmelk gebruik ik +ba drogen) als paneer rondom vis; nog even bedenken wat ik met rijstpulp zou kunnen doen 🙂