Paleo crumble met aardbeien en rabarber
Aardbeien zijn in seizoen van juni tot mid augustus, dus de tijd voor goede aardbeien loopt op z’n einde. Bijgevolg zit er al eens vaker een gedeukt exemplaar tussen of worden ze wat sneller wak dan gewoonlijk. Maar geen nood, ook met lichtjes gedeukte aardbeien kan je nog perfect aan de slag in de keuken.
Paleo crumble
Deze paleo crumble met aardbeien en rabarber is daar het perfecte voorbeeld van. Wat minder mooi ogende aardbeien gecombineerd met een restje rabarber. En in plaats van de normale topping van bloem, suiker en boter, maakte ik er een paleo variante van op basis van noten, kokosbloem en kokosolie van.
Kokosolie… net boter
Kokosolie gebruik ik de laatste tijd wel vaker in bakrecepten en om te wokken of bakken. De olie wordt zeer snel, zeer warm wat ideaal is als je wil wokken en het blijkt een gezond alternatief te zijn voor andere vetstoffen. Lees bvb. dit artikel met een aantal feiten over kokosolie.
Eens de olie in een gerecht verwerkt is, proef je de kokos eigenlijk niet en bij het opwarmen ruikt de olie net als boter.
Paleo crumble met aardbeien en rabarber
Ingrediënten
De vulling
- 1 tas aardbeien in blokjes
- 1 tas rabarber in blokjes
- 1/2 appelsien(en) of citroen > de zeste ervan heb je nodig
- 1 TL citroensap
- 3 EL honing
- 1 snuifje zout
De crumble
- 1/4 tas gemengde noten
- 1/3 tas amandelpoeder
- 1 EL kokosbloem
- 1/2 TL kaneel
- 2 EL honing
- 2 TL kokosolie
Instructies
- Meng de blokjes aardbei en rabarber, met de appelsien- of citroenzeste, het citroensap, de honing en het zout. Indien de vulling een beetje te vochtig lijkt, kan je een heel klein beetje tapiocabloem toevoegen.
- Meng de gehakte noten met de kaneel, het zout en de honing.
- Meng er vervolgens met je handen de kokosolie door tot je een kruimelig deeg bekomt.
- Vet een vuurvaste schaal in met een beetje kokosolie en schep de aardbei-rabarbervulling erin. Bedek het fruit met de noten-crumble.
- Bak de crumble gedurende +/- 25 min in een op 180°C voorverwarmde oven tot de bovenkant gebruind en het fruit gaar is. Let op! De noten kunnen nogal snel verkleuren! Als de crumble snel te bruin wordt, kan je hem afdekken met een beetje aluminiumfolie.
- Laat de crumble een klein beetje afkoelen voor je hem serveert.
No Comments