Make the most out of your ingredients
title image

Gewokte witte kool in oestersaus

Gewokte witte kool in oestersaus

Kolen bevatten van nature veel vitamine D

Kool is één van de wintergroenten bij uitstek en dat heeft een reden, want kolen bevatten van nature veel vitamine D. Ik vind dit soort weetjes helemaal te gek. Super toch hoe moeder natuur ervoor zorgt dat we via bepaalde groenten de nodige vitamines binnen krijgen die we tijdens de donkere maanden broodnodig hebben bij gebrek aan zonlicht. Laat die dure voedingssupplementen maar al voor wat ze zijn en haal kool en vette vis in huis om de winterblues tegen te gaan.

Witte kool op z’n Vietnamees

Vorige winter posts ik reeds een verzameling van 21 recepten met allerlei soorten kool. Want lets face it, zo’n kool is meestal gigantische en raakt zelden op.
Mijn recente reis naar Vietnam inspireerde me om dit recept met jullie te delen. In de Vietnamese keuken vormt rijst de basis, aangevuld met een beetje vlees (meestal varken of kip) en veel groenten zoals waterspinazie, blaren van zoete aardappel, morning glory of deze gewokte witte kool in oestersaus. Het gerecht klinkt eerder Chinees dan Vietnamees, maar dat heeft te maken met het feit dat Vietnam lange tijd werd overheerst door China.

Plan B opties

  • Kies je kool: Dit recept voor gewokte witte kool in oestersaus kan je trouwens perfect aanpassen aan wat je in huis hebt. In plaats van witte kool kan je evengoed spitskool, Chinese kool, koolrabi, paksoi of een mengeling gebruiken.
  • Geen oestersaus in huis of op zoek naar een vegan alternatief? Check dan eens deze post om zelf oestersaus te maken.
  • Shai hsing is een Chinese rijstwijn die vaak voor wokgerechten en sauzen wordt gebruikt. Als alternatief kan je droge witte sherry of gin gebruiken.

(bron beeld: shutterstock.com)

Gewokte witte kool in oestersaus

Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Instructies
 

  • Meng de Shao Hsing met de oestersaus, suiker en zout en zet opzij.
  • Laat een wokpan goed warm worden en voeg de plantaardige olie toe. Bak de sjalot en fijngesnipperde look kort aan.
  • Voeg vervolgens de fijngesnipperde kool en wortel (optioneel) toe en wok de groenten tot de kool begint te slinken.
  • Voeg de saus toe roerbak de groenten verder tot ze gaar maar nog wel krokant zijn. Meng als laatste de sesamolie door de kool en serveer onmiddellijk.
Trefwoord vegan
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
No Comments
Leave a Comment:
Recipe Rating