Bretoense pannekoeken
Bretoense pannekoeken = de fastfood van Bretagne
De afgelopen maanden heb ik regelmatig een paar dagen in Normandië en Bretagne doorgebracht. Gezellig even weg, genieten van het prachtige landschap, de golven en het lekkere eten. Ik heb me al helemaal rond gegeten aan heerlijke Fruit de mer in o.a. Cancale. Een toren van allerlei schelpen, oesters en krab. Maar naast al dat heerlijks uit de zee, zijn Bretoense pannekoeken een constante. Ik denk dat Bretoense pannekoeken voor die regio van Frankrijk zijn wat een goed pak friet is voor de Belgen. In elk dorp, op elke straathoek vind je wel een creperie waar ze een heel arsenaal aan zoete en zoute varianten verkopen. De zoete versie wordt gemaakt op basis van tarwebloem en de zoute variante met boekweitmeel.
De Crêpe Bretons of Krampouezhenn, perfect voor allerlei restjes
Crêpe Bretons, perfect voor allerlei restjes
Het basisrecept voor het pannekoekbeslag is altijd hetzelfde: boekweitmeel (bleud ed-du), gemengd met maximaal 30% tarwemeel, water en zout. In de vele recepten worden ook eieren of melk toegevoegd. Maar met de vulling kan je alle kanten uit. Onderstaand recept is voor de meest traditionele versie: een Bretoense pannekoek gevuld met hesp, geraspte kaas en een ei. Maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Check hier mijn lijstje met wat vulling inspiratie….
Met vlees of vis
- de klassieker: met ham, kaas en een ei (zie hieronder)
- plakjes gerookte zalm met wat zachte geitenkaas of zure room en dille of bieslook
- een restje gehakt met gebakken paddestoelen en kaas
- plakjes chorizo of pikante salami met gefruite ui, paprika en kaas
- spinazie met spekjes, pijnboompitten en rozijnen + feta of geitenkaas
Vegatarisch
- zoeta aardappelpuree met feta of geitenkaas en koriander
- zongedroogde tomaat, mozzarella, rucola en pesto
- rode biet, spinazie en geitenkaas
- spinazie, champignons en kaas
En ik hoor natuurlijk graag welke varianten jullie gemaakt hebben met de inhoud van jullie koelkast.
(bron basisrecept: watikgegetenheb.blogspot.be – bron beeld: shutterstock.com)
Bretoense pannekoek met champignons
Ingrediënten
Voor het beslag
- 250 gram boekweitmeel Je kan ook 2/3 boekweitmeel en 1/3 tarwemeel gebruiken
- 1 snuifje zout
- 2 ei(eren)
- 500 ml melk of water
- 40 gram boter gesmolten
Voor de vulling
- boter
- 1 ei(eren) per crèpe
- gekookte ham
- geraspte kaas Emmentaler
Instructies
Voor de crepes
- Meng boekweitmeel, zout, eieren, de melk en de gesmolten boter. Laat het deeg 2 uur rusten.
- Bak in een crèpe- of koekenpan of op een non-stick bakplaat zo dun mogelijke crèpes. Zo dun dat er gaatjes in zitten.
Voor de vulling
- Smelt een klontje boter in de koekenpan.
- Leg een crèpe erin en verwarm op middelhoog vuur.
- Strooi er stukjes gesneden ham over.
- Breek er een ei boven en verspreid het eiwit met een spatel dun over de crèpe zodat het eiwit stolt.
- Bedek het geheel met geraspte kaas.
- Wacht tot de kaas gesmolten is en vouw de vier zijden van de crèpe naar binnen.
joy
Euhm…ontbreekt hier geen ingrediënt? Want dit is absoluut niet vloeibaar 😉
Empty Fridge
Oei, sorry. Er is een nul weggevallen bij de hoeveelheid vloeistof. Is bij deze aangepast. Bedankt om het te melden!